Otvorenje Splitskog ljeta propustio i Željko Kerum

Uz hrvatsku himnu na Prokurativama je otvoreno 57. Splitsko ljeto.

14.7.2011.
23:40
VOYO logo

'Dobro došli na 57. Splitsko ljeto', pozdravio je u uvodnom govoru splitsku publiku Goran Marković.

Anđelka Visković, zamjenica gradonačelnika Grada Splita, pozdravila je sve okupljene u ime Željka Keruma, te se zahvalila svima koji su pridonijeli njegovom održavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nje na red je došao i govor Jasena Mesića, ministra kulture.

'Velika je čast, ponos i zadovoljstvo ponovo gledati kako je veličanstvena splitska publika došla odati počast kulturi. Želim vam dugo, toplo i kulturom oplemenjeno ljeto', rekao je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kultura u ovom gradu živi stoljećima, ovdje je stvoren kulturni identitet, građani Splita znali su kroz stoljeća stvoriti original, a ne kopiju', bilo je pun pohvala ministar kulture, ne zaboravivši spomenuti vatrogasce koji su u to vrijeme gasili požar na Braču.

Arsen Bauk, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, također se zahvalio publici i svima koji su omogućili održavanje ove važne kulturne manifestacije, te službeno proglasio 57. Splitsko ljeto otvorenim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastavu Splitskog ljeta podigli su nacionalna prvakinja Zoja Odak i ravnatelj Drame splitskog kazališta Čedo Martinić.

Splitsko ljeto tradicionalna je manifestacija koja se redovito održava od 1954. godine, a u svom programu predstavlja domaća i gostujuća dramska, operna i koncertna ostvarenja koja se izvode u specifičnim ambijentima grada Splita. Uz klasičnu scensku produkciju, Splitsko ljeto ugošćuje i brojne izložbe, filmske revije i ostala događanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Splitskoga ljeta Nikša Bareza napomenuo je kako se ovogodišnji program festivala, koji će se održati od 14. srpnja do 14. kolovoza, gradio na estetskim i etičkim pitanjima o poziciji umjetnosti koja bi čovječanstvo u ovim "teškim i tragičnim" vremenima trebala "vratiti istinskim vrijednostima i postaviti mu odlučujuća pitanja", a ne služiti kao mjesto utjehe ili zabave.

Festival je otvorila premijera Ponchiellijeve opere La Gioconda u režiji Ozrena Prohića, a pod ravnanjem Nikše Bareze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U glavnim ulogama našli su se Hasmik Papian, Constantin Nica, Markus Butter, Ivica Čikeš, Kristina Kolar i Terezija Kusanović, uz izvrstan Zbor, Orkestar i Balet splitskog HNK.

Prethodni članci:

arti-201107140710006 arti-201107080008006 arti-201107060680006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo