VAFI 2 / otpetljava vrlo zapetljanu priču

VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin održat će se drugi put od 29. travnja do 1.

21.4.2011.
0:43
VOYO logo

Partner VAFI-ja je Los Angeles International Children’s Film Festival, a program je sav u duhu Oscara, Los Angelesa i Disneya.

Na drugi VAFI prijavljeno je 145 filmova iz 20 zemalja od kojih je njih 87 ušlo nakon selekcije u službenu konkurenciju. Filmovi su raspoređeni u 5 službenih projekcija – i to jednu MINI, tri MIDI i jednu MAXI, a ukupno čine 300 minuta programa. Dakle radi se o animiranim filmovima koje su radila djeca i mladi diljem svijeta, a vidjeti se mogu na festivalu u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VAFI dodjeljuje jednu prvu nagradu te četiri druge po kategoriji, a o tome će ove godine odlučivati Ana-Marija Vidaković, animatorica, voditeljica grupa za animirani film za djecu u Zagreb filmu i članica ASIFA-e iz Zagreba, Vera Vlajić, također animatorica, osnivačica i voditeljica radionica za animirani film za djecu i mlade u Beogradu, predsjednica Udruženja filmskih umjetnika Srbije, također članica ASIFA-e te predsjednik žirija Dan Bennet, koji je ujedno i poseban gost festivala jer je producent i osnivač ovogodišnjeg partnera VAFI-ja – Los Angeles International Children’s Film Festivala. Inače Dan Bennet uz festival u L. A. – u organizira i festivale u San Franciscu te San Diegu.

Bennett zajedno s animatorima iz Pixara, Disney i DreamWorksa koji su stasali na njegovim festivalima organizira radionice za problematičnu i siromašnu djecu i mlade diljem Amerike, jedan od njih – Josh Staub će biti gost VAFI-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josh Stau, uz to što je ušao u uži krug nominacija za Oscar s filmom „The Mantis Parable“, bio je već s 22 godine art direktor Cyan Worldsa koji se bavi kompjuterskim igricama, a trenutno radi u Disneyu.

Predavanja, od Bennetta do Luminusa

Na VAFI-ju će održati nekoliko predavanja od kojih su organizatori izdvojili ono u četvrtak, 28. travnja, u 18 sati u takozvanom off programu, kada će zajedno s Dan Bennettom i predstavnicima kreativnog odjela Luminus studija (koji ima ured i u Londonu i Los Angelesu) održati predavanje, i to prvenstveno za studente FOI-ja i Multimedije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luminus studio, prošlogodišnji i ovogodišnji podržavatelj VAFI-ja, zasigurno svi znate po Čarobnoj škrinjici, no oni su radili i dvije špice za Oscara te mnoge reklame koje gledamo svakodnevno na televiziji. Jedna od njih je reklama za Vindiju „Z’Bregov“, a tijekom predavanja objasnit će i kako se ona radi. Bennett će u četvrtak pričati o pripovijednim tehnikama u animiranom filmu, a Staub odgovoriti na pitanje kako do karijere u Disneyu?

U subotu će Staub u dva predavanja govoriti o nastanku svog filma „The Mantis Parable“ (u 11 sati) koji mu je i donio posao u Disneyu, uži krug nominacija za Oscara i s kojim je osvojio 17 nagrada diljem svijeta te će pričati o animacijskom procesu u Boltu (nominiranom za Oscara) i Vrlo zapetljanoj priči (u 15 sati). Inače Vrlo zapetljana priča tek sad igra u našim kinima, pa će ona u sklopu VAFI-ja premijerno izvesti i predstaviti onu drugu stranu - „iza kamera“. U nedjelju u 9.30 sati Staub će i dio svog znanja prenijeti na djecu te za njih održati kratku radionicu crtanja likova. Predavanja će biti u Palači Herzer na engleskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak i subotu u 19 sati, kada je idealno vrijeme da roditelji izađu s djecom u kina, prikazat će se izbor najboljih animiranih filmova s partnerskog festivala u L. A.-u.

Za djecu će u subotu biti organiziran Klinfo kutak gdje će najmlađi moći bojati najveće bojanke, a svi zainteresirani naučiti kako napraviti origami ždrala, u sklopu humanitarne akcije VAFI za Japan, s obzirom da će idući partner VAFI-ja biti upravo ta zemlja. Upravo se na njemu prijavljuju i svi zainteresirani za radionicu crtanja likova Josha Stauba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Animafest i Dušan Vukotić

Kako bi se pokazalo da animirani filmovi nisu samo za djecu, bit će upriličene i dvije projekcije animiranih filmova za odrasle sa svjetski poznatog festivala Animafest Zagreb, pomalo „ozbiljnije“ tematike i to u kasnim večernjim terminima – u petak i subotu u 21 sat. Filmove će odabrati savjetnica VAFI festivala Margit Antauer Buba, potpredsjednica ASIFA-e Hrvatske te dugogodišnja bivša direktorica Animafesta.

Poseban program ovogodišnjeg VAFI-ja posvećen je Dušanu Vukotiću povodom pedesete godišnjice nastanka njegovog animiranog filma Surogat za kojeg je 1962. godine dobio nagradu Oscar i time ostao jedini hrvatski oskarovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izboru njegovih animiranih filmova koje ćemo vidjeti u petak u 18 sati u MMC Kultu, odmah nakon svečanog otvaranja VAFI-ja koje počinje u 17.30, uz Surogata, Krave na mjesecu i Igre, vidjet ćete i njegov posljednji, nikad prikazani animirani film Dobro došli na planet zemlju, a u Palači Herzer u subotu u 20 sati će biti otvorena i izložba njemu u čast.

VAFI će posjetiti više od osamdeset gostiju (djece, mladih i odraslih) i to iz SAD-a, Rusije, Kine, Tajvana, Poljske, Izraela, Srbije, Slovenije, te iz nekoliko gradova Hrvatske (Šibenik, Rijeka, Osijek, Zaprešić, Zagreb...).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VAFI je i u ovoj kriznoj godini uspio naći sponzore koji su prepoznali kvalitetu ovog projekta te želju organizatora da sav program bude besplatan i otvoren za javnost, a sve u skladu s glavnim ciljem Festivala – da se promovira dječje stvaralaštvo te prezentira javnosti, jer djeca koja rade na animiranom filmu godinu ili dvije, a sve kako bi napravila nekoliko minuta filma – zaista zaslužuju priznanje u najmanju ruku, a nadamo se da će kroz VAFI jednog dana postati i „zvijezde“.

Prethodni članci:

arti-201103220448006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo