Oni bez sumnje vrijede 6 minuta i 40 sekundi slave

Pecha Kucha ili prezentacije kreativaca, pokazale su se vrlo drage zagrebačkoj publici, koja ih ugošćava već treću godinu zaredom.

1.7.2011.
15:01
VOYO logo

Svoje je jubilarno 10. izdanje, u kućnom ambijentu kina Mosor, predstavila s isprobanom formulom, ali i novim sastojcima: 10 prezentera s 20 slajdova u 6.40 minuta.

Koncept Pecha Kuche nastao je u Tokiju 2003.godine, a od tada se aktivno održava u 418 gradova diljem svijeta, tako da se uz zagrebačku noć, predavanja paralelno odvijaju u još nekoliko svjetskih gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao iznenađenje za jubilarno izdanje, organizatori su napravili „sačekušu“ za početak, nimalo umilni zvuk benda Welcomin’ Comittee in Flames, koji su trebali probuditi sve eventualne spavače prije službenog otvorenja. Početak je krenuo u post-kataklizmičnoj viziji društva 21.stoljeća, u izvedbi nadahnutog kemičara Valerija Vrčaka. Profesor organske kemije, dobitnik nagrada Vladimir Prelog, Yale i Florida State, pisac nekoliko znanstvenopopularnih knjiga o prirodi konzumerskog društva, upozorio je što nas očekuje, nastavimo li se ponašati pohlepno.

Uslijedilo je poetsko predavanje povjesničarke umjetnosti, kustosice i likovne kritičarke Sandre Križić- Roban, o vlastitim pozicijama o fotografiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dizajnerski blok je otvorio Studio Grupa, koji čine Filip Despot, Tihana Gotovuša i Ivana Pavić, koji su proglašeni najboljim mladim dizajnerima po izboru Elle Dekora. Niko Mihaljević, grafički dizajner, u nedostatku posla i naručitelja, prezentirao je trenutačne osobne preokupacije. Mlada i talentirana umjetnica Nina Kurtela, napravila je izbor iz svog plesno-likovnog rada vodeći bitku sa slajdovima, šarmirajući publiku svojom nepretencioznošću.

Najiščekivaniji muzej godine, a rekli bi skromno, i najbolja galerija domaće suvremene umjetnosti- Lauba, prezentirala je njegova opuštena i sposobna voditeljica Vanja Žanko. O Laubi vrijedi samo reći da je posjetite što prije, ako niste, ili barem još koji put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Set predavanja je završio macho Miran Kurspahić, dokazujući kako je provokacija u vidu vrijeđanja publike, političke nekorektnosti i golotinje na sceni, uvijek dobitna kombinacija.

Detaljnije o svemu što se događalo na desetom izdanju pročitajte na Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo