One su majke i ljubavnice, ratnice i robinje!

Ovogodišnji Festival židovskog filma koji se održava od 22. do 28.

18.5.2011.
14:27
VOYO logo

Na održanoj konferenciji za medije najavljen je 5. Festival židovskog filma Zagreb pod nazivom „Žene u holokaustu“.

Festival su najavili Branko Lustig, počasni predsjednik Festivala židovskog filma Zagreb i Nataša Popović, direktorica Festivala. Tema ovogodišnjeg izdanja, ujedno jedinog festivala na svijetu koji govori i poučava o Holokaustu, jest "Žene u Holokaustu". Svih 16 igranih, 31 dokumentarnih i 9 kratkih filmova na sebi svojstven način progovaraju o hrabrosti žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festivalu je cilj promicati multikulturalnost, toleranciju te poštovanje i razumijevanje među različitim narodima unutar svih dobnih skupina, a njegova vrijednost prepoznata je i po bogatoj kulturnoj te edukativnoj ponudi, uključujući međunarodnu filmsku radionicu, obrazovna jutra i popratni glazbeni program.

O značaju i važnosti Festivala Branko Lustig, počasni predsjednik Festivala židovskog filma Zagreb istaknuo je: "Već petu godinu Zagreb je domaćin jedinstvenog festivala u svijetu. Osim što je Festival židovskog filma to je festival koji je posvećen uspomeni onih koji su prošli ili stradali u Holokaustu koji se zbio prije šezdesetak godina u Europi. Ove godine posvetili smo temu festivala ženama jer su one i danas istodobno majke i znanstvenice, ratnice i ljubavnice, supruge i robinje – žene nezaštićene, žene varane, žene ponižavane, žene izrabljivane, silovane i prodavane. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim gradonačelniku gospodinu Milana Bandića koji nam je zadnjih godina svesrdno pomagao da se festival dogodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako želio bih istaknuti da festival nisam ja nego prvom redu svi moji suradnici na čelu sa gospođom Natašom Popović i njenim timom koji već pet godina zajedno sa mnom strepi hoće li se kino dvorana Europa napuniti ili ne. Zato Vas molim pomognite nam u tome čime ćete doprinijeti kako edukaciji naše mladeži tako i uspomeni onih koji su nevini stradali."

Nataša Popović, direktorica Festivala izjavila je: "Zagreb je već pet godina domaćinom jedinstvenog filmskog festivala na svijetu. Festival židovskog filma Zagreb svojim bogatim programom, kroz filmske projekcije, promovira židovsku kulturu ali i zagovara multikulturalni dijalog. Pomoću filmskog medija educiramo o Holokaustu, toleranciji i zajedničkim vrijednostima kao temeljima sretnog suživota u nacionalno i vjerski različitim okruženjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjereni smo da će Zagrepčani i naši gosti prepoznati ideju Festivala za kojeg slobodno možemo reći da postaje festival tolerancije, festival različitosti i festival svih generacija pozivamo Vas da nas posjećujete ne samo danas, već svih sedam dana festivala."

U sklopu 5. Festivala židovskog filma Zagreb imat ćete priliku u 7 dana vidjeti 56 filmova, sudjelovati na 2 obrazovna jutra, vidjeti filmove proizašle iz međunarodne filmske radionice – Talent Workshop, izložbu Žene u Holokaustu - lica otpora i bogat glazbeni sadržaj. Tema ovogodišnjeg Festivala, ujedno jedinog festivala na svijetu koji govori i poučava o Holokaustu, jest "Žene u Holokaustu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posvećen je snazi i hrabrosti žena koje su se borile za opstanak i preživljavanje, prisiljene prihvatiti pravila ponašanja u koncentracijskim logorima. Njima se od 22. do 28. svibnja ove godine u Zagrebu odaje počast u nadi kako nikada neće biti zaboravljene.

Prethodni članci:

arti-201105150074006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo