Play ponuda

Obitelj kao nukleus društva i žene na Marulićevim danima

shimmer fallback

U Splitu će se od 21. do 28. travnja održati 22. po redu festival hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani.

18.4.2012.
9:03
Play ponuda

Festival se, kao i svake godine, održava pod pokroviteljstvom i uz potporu Ministarstva kulture, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Izabrane su predstave: Nosi nas rijekaElvisa Bošnjaka u režiji GDK Gavella i režiji Krešimira Dolenčića, autorski projekt Olivera FrljićaMrzim istinu! u produkciji Teatra &TD, Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže u režiji Vite Taufera i izvedbi HNK u Zagrebu, drama Ivora Martinića Moj sin samo malo sporije hoda redatelja Janusza Kice u izvedbi ZKM, ŠarengradRenate Carole Gatica i Natalije Manojlović u izvedbi Teatra &TD, predstava riječkog HNK Ivana pl.Zajca Baba Jaga je snijela jajeDubravke Ugrešić , redatelja Ivice Buljana, Prolazi sve Dubravka Mihanovića u režiji Olivera Frljića i izvedbi GDK Gavella, predstava HNK Split Kaćuše autora Davora Špišića u režiji Marice Grgurinović, te Enciklopedija izgubljenog vremena Slobodana Šnajdera, u režiji Snježane Banović i izvedbi HNK u Varaždinu.

"U ovogodišnjoj selekciji od devet predstava našlo se isto toliko različitih spisateljskih ali i izvedbenih poetika no ono što ih osim kvalitete na neki način povezuje su dvije tematske linije koje prevladavaju. Slučajno ili ne većina odabranih predstava tematski se vežu uz obitelj kao nukleus društva a s druge strane dobar dio njih se bavi ženama i njihovim doživljajima vremena", kazala je Gordana Ostović.

Zadnjeg festivalskog dana 28. travnja, nakon svečane dodjele nagrada van konkurencije bit će prikazana najnovija dramska produkcija HNK Split, predstava Tko se boji Virginije Woolf Edwarda Albeeja u režiji Vlatke Vorkapić.

Nabrojene predstave u konkurenciji su za tradicionalne nagrade Marul, koje će se dodijeljivati u devet kategorija: za izvedeni dramski tekst na Marulićevim danima, za dramaturšku obradu ili preradu teksta, za predstavu u cjelini, za režiju, za glumačka ostvarenja, za scenografiju, za kostimografiju, za oblikovanje svjetla, te za posebno skladanu scensku glazbu.

Osim nagrada Marul bit će dodijeljena i Nagrada publike za najbolju predstavu, o kojoj odlučuju svi gledatelji svojim ocjenama.

Osim natjecateljskog dijela programa na 22. Marulićevim danima će, u sklopu tzv. dodatnog programa, zagrebački i osječki studenti glume koncertno izvesti nagrađene drame s natječaja Ministarstva kulture Marin Držić.

Održat će se okrugli stol O položaju dramskog autora, a studenti glume Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba sa Umjetničke akademije u Osijeku, te splitske Umjetničke akademije prezentirat će svoje produkcije.

Pored toga bit će promovirana tri teatrološka izdanja: monografija Marin Carić, knjiga Mira Gavrana Nove drame, te knjiga dr. Vlatka Perkovića U procjepu ideologije i estetike.

Play ponuda
Play ponuda