Noć koja će povezati 60 gradova Lijepe naše

U više od 60 hrvatskih gradova i 150 muzeja, galerija i ustanova u kulturi, 28. siječnja, od 18 do jedan sat iza ponoći, održat će se 7. Noć muzeja.

27.1.2011.
11:03
VOYO logo

Ulaz u sve muzeje bit će besplatan, a građane očekuju atraktivne izložbe i popratna događanja - predavanja, performansi, recitali i koncerti, najavila je na konferenciji za novinare Dubravka Osrečki Jakelić, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, koje zajedno s muzejima sudionicima Noći muzeja organizira tu manifestaciju.

Ovogodišnji fokus interesa bit će otočki muzeji, mjesta kulture koja su izuzetno aktivna preko ljeta dok su zimi znatno manje posjećena jer nema turista. Ravnateljica Centra za kulturu Brač Jasna Damjanović najavljuje bogat program za petak navečer u tri muzeja na tom otoku, a posebice u mjestu Škrip u kojemu se nalazi Muzej otoka Brača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vilinska noć u Škripu" predstavit će baštinu tog otoka i najstarijeg bračkog naselja s oko 150 stanovnika, i zajedno s mještanima, uz klape, ples malih vila te pripovijetke tamošnjih osnovnoškolaca, obilježiti Noć muzeja.

Osrečki Jakelić kaže kako je manifestacija Noć muzeja izašla iz svojih gabarita i postala događaj na otvorenom s popratnim sadržajima i publikom koja je aktivni dio programa. Podsjetila je da je Noć muzeja započela 2005., kada je održana u šest zagrebačkih muzeja koje je posjetilio 10.000 posjetitelja. Prošle godine sudjelovalo je 30 gradova i 70 muzeja, a posjetitelja je bilo preko 278.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muzealci pozivaju građane da u što većem broju posjete muzeje i da se ne boje zime, jer će ih negdje dočekati topli čaj i kobasice. ZET i ove godine osigurava besplatni prijevoz mini busevima i tramvajima na liniji Noći muzeja.

Muzej suvremene umjetnosti, uz postojeće izložbe koje će biti praćene stručnim vodstvom, kao atrakciju večeri najavljuje predstavljanje instalacije Frameworks/ Okviri, koja je bila premijerno izložena u Veneciji na 9. bijenalu arhitekture 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Baltazar u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju dočekuje goste i vodi ih kroz nekoliko popularnih izložbi (Letači velikog neba, Carstvo minerala i dr.), Moderna galerija nudi retrospektivu Vaslija Jordana i antologiju Ljube Babića, Mimara najavljuje otvorenje izložbe fotografija krajobraza Toskane, a Muzej prekinutih veza nudi izloške koji govore o prekinutim, ali nezaboravljenim ljubavnim pričama sa svih strana svijeta. Muzej za umjetnost i obrt, uz čaj i kuhano vino, otvara vrata izložbe "Art deco i umjetnost između dva rata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo