Njen seksualni nagon koštao ju je života

U kojoj je mjeri krvoločna brutalnost naše svakodnevnice i krutog patrijarhata uvjetovana seksualnim porivom, pokazat će na sceni Zagrebačkog kazališta mladih Nina Violić i Vedran Živolić.

11.3.2011.
16:46
VOYO logo

Puna crnog humora koji osvjetljava suvremeno društvo nova predstava ZKM-a u režiji Božidara Violića Fedrina ljubav progovara o ljubavi prema drugome, onome koji je uvijek dalek i nepristupačan. Riječ je o svijetu danas, koji je poludio od seksa i teroru nekadašnje ljepote. Predstava Fedrina ljubav govori o nesreći jedne hipersenzibilne osobe koja se zaljubila u ''krivu'' osobu - mladića koji je svoje postojanje sveo na jednu fizičku djelatnost, a to je seks.

Nina Violić uživa u ulozi Fedre i onoga što ona predstavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Fedra je hrabrost žene koja ide do samog kraja i koju imaju samo žene'', te smatra kako za ljubav itekako vrijedi umrijeti.

Predstava je nastala po tekstu Sarah Kane, najprovokativnije engleske i svjetske dramatičarke posljednjih desetljeća, koja je svoj život završila u 28. godini. Njezine drame su krik očaja u kojima se ispituju mogućnosti jezika u svijetu koji je raskinuo s humanizmom. Šokantnost prizora i neposredan kontakt s publikom usporedivi su s onim što doživljavamo na sportskim borilištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za odsustva muža Tezeja, njegova mlada žena Fedra pokazuje sklonost prema posinku Hipolitu. Kad je odbije, ona ga pred mužem optuži za napastvovanje. Tezej protjera sina kojeg rastrgaju divlji konji.

Redatelj ovog komada, Božidar Violić svoju je novu predstavu opisao riječima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Gdje je ljubav u svoj toj seksualnoj gimnastici? Što je Fedrina ljubav, njezina strast? Gdje smo mi u Fedrinoj ljubavi? I gdje smo mi u samoubilačkom Hipolitovu seksu bez užitka? Bez užitka koji je unaprijed isključio ljubav. Kao refren u tekstu Sare Kane ponavlja se pitanje koje Fedri postavljaju i njezina kćer i Hipolit: Jesi li se ikada s nekime j****a više od jedanput?

Snaga seksualnog odnosa nadilazi nas, našu moć, naše odluke. Fedra se zbog toga objesila. Sarah Kane se zbog toga objesila''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Verzija Sarah Kane drugačija je od one iz klasične mitologije. Njezin junak je dekadentni Princ, depresivan unatoč ljubavi koju mu nude maćeha i polusestra. Pred njihovom nemogućnosti da ga spase, on odlučuje pobjeći od hipokrizije svijeta.

Fedrina ljubav, u režiji doajena hrvatskog kazališta Božidara Violića, puna je crnog humora koji osvjetljava suvremeno društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glume: Hipolit: Vedran Živolić Fedra: Nina Violić Doktor: Damir Šaban Tezej: Sreten Mokrović Strofe: Barbara Prpić Biffel

Premijera je zakazana za subotu, 12. ožujka u 20 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijede izvedbe 13., 25., 26. i 27. ožujka u isto vrijeme.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo