Nikad nije radio, televiziju ne gleda od 1963., nikad se nije zaljubio...

18.11.2013.
14:17
VOYO logo

Naime, još početkom 2012. godine njemački su carinici u stanu Corneliusa Gurlitta pronašli oko 1.400 vrijednih slika, ali su informaciju sve do prije dva tjedna držali u tajnosti. Cornelius je inače sin poznatog trgovca umjetničkim djelima Hildebranda Gurlitta, koji je umro 1956. godine.

Istražitelji su zaplijenili njegove umjetnine i protiv njega navodno vode istragu zbog utaje poreza, ali sad se polemika vodi i oko toga jesu li neke od umjetnina ukradene židovskim obiteljima u II. svjetskom ratu. Cornelius Gurlitt tvrdi da sve umjetnine pripadaju njemu, te da ih je njegov otac kupovao u njemačkim galerijama i čuvao kako ih nacisti ne bi spalili ili uništili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od otkrića vijesti o pronalasku njegove umjetničke zbirke, u kojoj se nalaze djela Marca Chagalla, Maxa Beckmanna, Franza Marca, Pabla Picassa i Henrija Matissea, ovog čovjeka opsjedaju novinari, pa je u posljednja dva tjedna tek dva puta izašao iz stana. Ipak, njemački Spiegel se dokopao ekskluzivnog intervjua s čovjekom koji je pravi pustinjak.

Naime, Cornelius Gurlitt (81) je zadnji put gledao televiziju 1963. godine, a kada putuje mjesec dana unaprijed poštom rezervira hotelsku sobu. Koristi pisaću mašinu i pisma potpisuje naliv-perom. Začuđen je što postoje telefoni koji prikazuju broj pozivatelja. Zna da postoji internet, ali nikad ga nije koristio. Cijeli svoj život proveo je sa slikama - nema socijalnih kontakata, a sve što zna otkrio je iz knjiga. Nikada nije bio zaljubljen, a kada ide liječniku, na kartice zapisuje rečenice koje će mu kazati kako bi ostavio bolji dojam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, nikada u životu nije radio, ali tvrdi i da nije uzeo ni centa od njemačke države. Oduvijek je bio nasljednik i oduvijek je netko drugi donosio odluke u njegovom životu: prvo je živio s roditeljima, pa s majkom, pa sa sestrom, ali ona je preminula prije dvije godine te je ostao sam. Sad ne shvaća što se događa i pada u očaj.

"Sve su krivo shvatili... Ja nisam imao ništa s nabavom slika, ja sam ih samo čuvao. Sad su te slike u nekom podrumu, a ja sam sam. Zašto mi ih nisu ostavili, a uzeli one koje su htjeli provjeriti? Tako mi ne bi bilo prazno", žali se Gurlitt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pažnju institucija, tj. carine, navukao je jer je 2010. godine u vlaku iz Švicarske uhvaćen s 9.000 neprijavljenih eura. Objasnio je da je u Švicarskoj prodao jednu sliku prije 20 godina i položio novac na račun, ali Nijemci su odlučili istražiti njegove prihode. Sad mu prijeti optužnica, a Gurlitt treba naći odvjetnika, što mu predstavlja ogromni problem. "Nikada nisam trebao odvjetnika", žali se 81-godišnjak.

Kaže, samo želi da mu vrate slike da s njima provede ostatak života, a kada umre, neka ih odnesu. "Kada umrem, neka s njima rade što hoće", kaže Gurlitt, koji samo želi slike natrag kako bi osjetio "malo mira i tišine". Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo