Nakladnici uputili posljednji 'vapaj' za spas knjige

Svima je jasno da posljedice krize nisu zaobišle ni knjige ni izdavačku djelatnost, no mnogi nisu svjesni da je situacija toliko kritična.

1.6.2011.
13:37
VOYO logo

Kako bi održali knjigu na koliko-toliko dostojnoj razini i kako ona ne bi postala samo stvar prošlosti, pet hrvatskih nakladnika i jedan internet portal za knjigu pokrenuli su inicijativu Knjižni blok. Neprofitnu udrugu KNJIŽNI BLOK – Inicijativa za knjigu osnovali su krajem ožujka 2011. pet hrvatskih nakladnika i jedan internetski portal za knjigu (po abecedi): Fraktura (Sibila i Seid Serdarević), Izdanja Antibarbarus (Simona Goldstein), Moderna vremena Info (Nenad Bartolčić), Naklada OceanMore (Gordana Farkaš Sfeci), Novi Liber (Sanja Goldstein) i Planetopija (Marina Kralj Vidačak).

Osnivači su se odlučili proaktivno angažirati na saniranju sve težih posljedica krize i višegodišnje neuređenosti hrvatskoga knjiškog tržišta te pridonijeti rješavanju gorućih problema svih sudionika u tzv. lancu knjige (autora, nakladnika, knjižara...), zalažući se za poboljšanje statusa knjige u društvu, znanosti i kulturi te uopće u svim segmentima javnog života, bez elitističke isključivosti prema sveukupnosti ponude knjiga na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelovanje udruge realizirat će se kroz pripremu i izvođenje projekata vezanih za unapređenje javnih politika iz područja kulture, znanosti i umjetnosti s posebnim naglaskom na nakladništvo i knjižarstvo, distribuciju, e-knjigu, intelektualno vlasništvo i autorska prava te status knjige u obrazovnom sustavu i medijima.

Želja im je da upravo KNJIŽNI BLOK svojim inicijativama i neposrednim angažmanom bude pokretač modela profesionalnog djelovanja svih aktera na hrvatskom tržištu knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Smatramo da je krajnje vrijeme i praktično posljednji trenutak da sama struka – neposredni sudionici na hrvatskom tržištu knjiga, od autora preko nakladnika do knjižara i medija – u konkretnim i učinkovitim inicijativama stvara preduvjete za prevladavanje sadašnje situacije. KNJIŽNI BLOK u svome će djelovanju surađivati sa svim akterima i institucijama koji posredno ili neposredno utječu na tržište knjiga: Ministarstvom kulture RH (naročito Upravom za knjigu i knjižnice), Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa RH, Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva te drugim državnim, regionalnim i lokalnim institucijama, stručnim i nevladinim udrugama.

Kako bi ostvario svoje ciljeve, KNJIŽNI BLOK pratit će i analizirati zakonske modele prisutne na tržištima knjiga u svijetu te se informirati o njima, pratit će razvijena tržišta knjiga u svijetu te ostvarivati kontakte i udruživanja sa svjetskim organizacijama sličnog profila, redovito će se baviti najnovijim tehnoloških dostignućima u nakladništvu i knjižarstvu, osmišljavati projekte za poboljšanje statusa i prisutnosti knjige u medijima, organizirati okrugle stolove, seminare, predavanja, tribine, radionice itd.', objašnjavanju svoje ciljeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prioritetni zadaci:

- razgovori s najvećim hrvatskim nakladnicima, ujedno i vlasnicima najvećih knjižarskih lanaca, o potrebi temeljitog preuređenja dosadašnje prakse prevelikih knjižarskih rabata, odgoda plaćanja i prekomjernoga kašnjenja s plaćanjima, što izravno ugrožava opstojnost knjige; stvaranje preduvjeta za prelazak s komisijske prodaje na prodaju knjiga uz čvrstu fakturu, što je i model poslovanja u Europskoj uniji - reguliranje PDV-a za knjigu (i tiskanu i e-knjigu) - pokretanje inicijative (zajedno s ministarstvima kulture, znanosti i gospodarstva te s gradskim strukturama) da se stvore preduvjeti za izgradnju knjižarske mreže koja neće biti u vlasništvu pojedinih nakladnika; za početak planiramo otvaranje ogledne nenakladničke knjižare u Zagrebu, koja će biti i mjesto za obrazovanje knjižara - zagovaranje neophodnih preduvjeta za uspješan ulazak e-knjige na hrvatsko tržište (ISBN i CIP, posudba knjižnicama, autorska prava, usuglašena politika maloprodajne cijene e-knjiga itd.) - zagovaranje veće transparentnosti u potporama za izdavanje knjiga kao i u otkupima za knjižnice (doraditi postojeće kriterije) te veće transparentnosti u potpori knjižarama - zagovaranje kvalitetnijeg praćenja knjige u medijima (tiskanim i elektroničkim), razgovori s Agencijom za elektroničke medije i pojedinim redakcijama - zagovaranje sveobuhvatne, stalne akcije poticanja čitanja.

Je li organiziranje KNJIŽNOG BLOKA usmjereno protiv velikih nakladnika? - Ne, organiziranje KNJIŽNOG BLOKA nije usmjereno ni protiv jednog subjekta na hrvatskom tržištu knjiga, pa tako ni protiv vodećih hrvatskih nakladničkih i knjižarskih kuća, ali jest usmjereno protiv praksi koje dovode do urušavanja hrvatskog tržišta knjige i direktnog upropaštavanja manjeg ili srednjeg nakladništva (i knjižarstva), a samim time i ostalih sudionika u lancu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li KNJIŽNI BLOK sindikalno organiziranje? - Ne, ali će upozoravati i na eventualni neprimjeren tretman pojedinih zanimanja koja se javljaju u cehu (npr. zanimanje knjižar).

Želi li KNJIŽNI BLOK osnovati vlastitu knjižarsku mrežu ili distributivni centar?- Ne nužno, u prvom redu želimo u što kraćem roku inicirati stvaranje uvjeta neophodnih za nenakladničke knjižarske mreže, ne određujući unaprijed tko će i gdje realizirati projekte koje namjeravamo osmisliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko sve može biti član KNJIŽNOG BLOKA? - Članovi mogu biti svi subjekti koji egzistiraju na hrvatskom tržištu knjiga pod uvjetom da su spremni aktivno i sasvim konkretno sudjelovati u radu KNJIŽNOG BLOKA djelujući pritom u interesu svih i usklađujući svoje partikularne interese s interesima ostalih su-dionika na hrvatskom tržištu knjiga. Članovi moraju redovito uplaćivati članarinu neophodnu za funkcioniranje udruge.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo