Najbolje izdanje dosad: 69 filmova i svjetske zvijezde!

Svjetski festival animiranog filma ANIMAFEST ZAGREB i ove će godine prikazati najbolje od suvremene animirane produkcije: na raspored je 69 filmova, 22 dugometražna i 47 kratkometražnih.

25.5.2011.
10:54
VOYO logo

Na održanoj konfereniciji okupljene su pozdravili i s bogatim festivalskim programom ukratko upoznali umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić, producentica Vjera Matković i koordinatorica Animafestova programa za djecu, Tina Tišljar. Prisutnima su se predstavili i autori dugometražnih animiranih projekata s ovogodišnjeg Animafestovog Pitching Foruma: Darko Bakliža i Dino Krpan (Cvrčak i Mrvica) te Helena Bulaja (Mechanical Figures - Inspired by Tesla), a premijerno je bila prikazana i festivalska špica mladog autora Dalibora Barića.

Vjera Matković predstavila je naslove iz programa VELIKO NATJECANJE i SVJETSKA PANORAMA. Izdvojila je film Phila Mulloya Doviđenja, Gospodine Christie, crnu komediju bez imalo političke korektnosti, prvi srpski dugometražni animirani film, Technotise: Edit I Ja Alekse Gajića, uspješnicu studija Folimage – triler Život jednog mačka, ljubavnu priču Chico i Rita Oskarovca Fernanda Truebe i Javiera Mariscala ispričanu uz fenomenalni džez-soundtrack, prvi nezavisni animirani kineski film, Piercing I redatelja Liu Jiana i već skoro kultnu Metropiu Tarika Saleha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska panorama

Iz SVJETSKE PANORAME, programa koji prikazuje naslove koji pomiču granice animacije, Vjera Matković istaknula je željno iščekivani najnoviji film Jana Švankmajera, Preživjeti život (teorija i praksa), koji u Zagrebu premijerno gledamo, te primjere eksperimentalne animacije: filmove Zagonetni predznaci Leóna Prozaka Carlosa Sante iz Kolumbije, Midori-Ko japanskog autora Keite Kurosake te Gravitacija je bila posvuda Brenta Greena. U ovom će se programu prikazati i jedini domaći dugometražni film na festivalu: Duga Joška Marušića.

Kino za uši

Daniel Šuljić, novoizabrani umjetnički ravnatelj Animafesta, predstavio je filmove iz programa KINO ZA UŠI. I sâm glazbenik – svira gitaru u bendovima Stampedo i The Welcomin' Committee In Flames - najavio je audiovizualni spektakl kultnih glazbenih filmova iznimne važnosti za animirani film i pop-kulturu: psihodeličnu Žutu Podmornicu Georgea Dunninga bogato začinjenu glazbom Beatlesa, Pink Floyd - Zid Alana Parkera, igrani film s kultnim petnaestominutnim animiranim segmentom, te znanstveno-fantastični Heavy Metal Geralda Pottertona u kojem praše Black Sabbath, Nazareth i DEVO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekcijom filma Sylvaina Chometa (Trojke iz Bellvillea), Iluzionist, u utorak se svečano otvara 21. ANIMAFEST ZAGREB. Film se prikazuje izvan konkurencije, u sklopu POSEBNIH PROJEKCIJA, gdje mu društvo čine Simpsoni Davida Silvermana - koji će film osobno predstaviti zagrebačkoj publici - te Koralina i tajna ogledala Henrya Selicka kojeg će publici predstaviti brend menadžer Mark Shapiro iz Studija LEICA, produkcijske kuće filma.

Animafest za najmlađe

Tina Tišljar, koordinatorica iznimno popularnog programa koji se iz godine u godinu širi i brojem filmova i gradom, najavila je ANIMAFEST ZA NAJMLAĐE. Popratni dječji program kratkometražnih filmova bez titlova namijenjen najmlađim Animafestovcima rađen je u suradnji s ljubljanskim festivalom animiranih filmova Animatekom, a održava se pod pokroviteljstvom Raiffeisenove Bubašpare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Animafest će prikazati i serijal ANIMIRANI UMOVI, filmove kratkog metra namijenjene tinejdžerskoj publici kojima je redatelj Andy Glynne pokušao dočarati doživljaje ljudi s različitim psihičkim poteškoćama. Tijekom trajanja festivala po zagrebačkim će se kvartovima održavati brojne RADIONICE za najmlađe ljubitelje animacije.

Okupljenim novinarima predstavili su se i autori domaćih dugometražnih animiranih projekata koji su primljeni na ovogodišnji Animafestov Pitching Forum: Darko Bakliža i Dino Krpan predstavili su Cvrčka i Mrvicu, svoj film u nastajanju na kojem surađuju s međunarodnom ekipom koju čine i cijenjeni ruski animator, veliki prijatelj Animafesta, Aleksej Aleksejev te domaći ilustrator svjetskog glasa Svjetlan Junaković. Helena Bulaja predstavila je Mechanical Figures – Inspired by Tesla, dokumentarno-animirani projekt u kojem veliki broj svjetskih umjetnika, poput Marine Abramović i Laurie Anderson, lamentira o mističnoj osobnosti velikog Nikole Tesle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerno je prikazana i već tradicionalna festivalska špica koju je - vidno inspiriran psihodeličnim animacijama Žute podmornice, estetikom Terrya Gilliama i simbolima Zagreba - radio talentirani i iznimno perspektivni domaći autor Dalibor Barić.

O najboljim filmovima 21. Animafesta odlučivat će žiri u sastavu: Paul Driessen - animator svjetskog glasa čija je plodna karijera počela krajem šezdesetih godina i to radom na slavnom filmu o Beatlesima Žuta podmornica, David Silverman - američki animator najpoznatiji po režiji Simpsona i Dunja Janković - hrvatska ilustratorica i strip-crtačica koja se bavi kolažima i glazbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrade festivala ANIMAFEST ZAGREB 2011: Grand Prix za najbolji film iz natjecateljskog programa i 3.000 EUR, nagrada Zlatni Zagreb za najbolji filmski projekt u razvoju i 3.000 EUR te Nagrada publike za najbolji dugometražni film iz Velikog natjecanja.

Animafest će se održati od 31. svibnja do 5. lipnja u kinima Europa i Tuškanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201105170372006 arti-201105120149006 arti-201105030250006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo