'Mjesečina za Lady Macbeth' Lerova je posveta Gradu

U sklopu dramskog programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara, u subotu je premijerno prikazana Mjesečina za Lady Macbeth Milana Milišića u režiji Davora Mojaša i izvedbi Studentskog teatra Lero.

27.7.2012.
17:01
VOYO logo

Nakon uprizorenja „Ljubičastog Straduna“, premijerno u Noći kazališta 2011, „Mjesečina za Lady Macbeth“ novo je Lerovo posezanje za književnom ostavštinom Milana Milišića. „Mjesečina” je sazdana od fragmenata Milišićeve proze, tonskih zapisa i svjedočenja, sačuvanih fonoarhivskih fragmenata predstava i prizora Grada. Kao i ostale Lerove predstave, “Mjesečina” je tipično lerovska teatarska avantura uprizorenja krhotina memorije, baštinskog zavičajnog zova, mitskog i zbiljskog Dubrovnika, u nizu brojnih dubrovačkih pisaca kojima su se bavili, a prvenstveno posvećena voljenom i opjevanom Gradu, za kojeg kažu da je Lera i iznjedrio.

Milan Milišić dubrovački je pjesnik, pripovjedač, dramski pisac, putopisac i prevoditelj. Pjesnik je rodnog grada i sredozemnoga ambijenta kao pažljiv promatrač često depresivne svakidašnjice Grada, u kojem često umjesto ljepote i sklada nailazimo i na mračne zakutke. Milan Milišić bio je prva civilna žrtve srpsko-crnogorske agresije na Dubrovnik 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studentski teatar Lero djeluje u Dubrovniku od 1968. godine. Nastupao je na gotovo svim hrvatskim kazališnim i drugim festivalima i u inozemstvu te zaslužio pohvale kritike i publike za svoje predstave, kao i nagrade i priznanja za svoju teatarsku posebnost. Redovan je gost na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Davor Mojaš rođen je u Dubrovniku te je njegov kazališni i redateljski opus gotovo isključivo vezan uz Studentski teatar Lero u kojem je od 1975. redateljski ostvario pedesetak predstava, dvadesetak autorskih projekata i desetke scenskih programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mjesečina za Lady Macbeth” izvest će se još 31. srpnja te 1., 8. i 17. kolovoza u Teatru Lero u Lazaretima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo