Marković: Amerika nam navukla neokolonijalnu košulju

Nova knjiga crnogorskog liberala o onome što smo očekivali i dobili od SAD-a

10.6.2013.
17:30
VOYO logo

Funkcioner Liberalnog saveza Crne Gore (koji je politički zamrznut i ne deluje 2005. god) Saša Marković objavio je knjigu "Manifest protiv imperije - prilog istoriji američkog (neo)imperijalizma".

Saša Marković je za vreme aktivnog bavljenja politikom u Crnoj Gori zapamćen kao jedan od najbeskompromisnijih opozicionara, a ovaj put njegova knjiga usmerena je protiv američke politike, iako je dugo bio zastupnik "američkih vrednosti". Obrt u svom viđenju američke politike Marković je objasnio u knjizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Liberalni savez i ja lično smo verovali da je padom Berlinskog zida otvorena nova stranica u ljudskoj istoriji, koja će omogućiti demokratizaciju naših prostora. No, do toga nije došlo zbog toga što smo od američke imperije dobili danajske darove u vidu navlačenja neokolonijalne košulje. Moja nakana je bila da čitaocima približim činjenicu da se američkom neoimperijalizmu jedan od najvećih otpora javlja upravo u SAD. Problem da donosioci odluka “prodaju” politiku intervencionizma svojim građanima je stara koliko i sama imperija - objasnio je on.

Marković je veoma skeptičan i kada se radi o 11. septembru pa tako smatra da u Americi sve više ljudi sumnja u zvanične izveštaje, pa tako veruje da je teroristički napad sam poslužio Džordžu Bušu da povede rat i "novu eru intervencionizma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Imperija koja svima nameće demokratske standarde i sebi dodeljuje ulogu da bude njihov arbitar, suštinski nikada nije bila demokratija, uvek je bila oligarhijskog uređenja sa uskom elitom koja je vukla najvažnije političke konce - objašnjava Marković.

On se osvrnuo i na američku dominaciju u celom svetu i smatra da Amerika polako gubi dominaciju nad određenim delovima sveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ona gubi dominaciju u središtu Evroazije, gde vidimo uspon Rusije i pokušaje Nemačke da se otrgne iz američkog zagrljaja koji traje od II svetskog rata na ovamo. To bi sigurno i dovelo do približavanja Nemačke i Rusije što je noćna mora američkom vodstvu. Zaokruživanje kontole basena Mediterana govori o američkim geostrateškim prioritetima. U tom kontekstu trebamo posmatrati i naš geopolitički prostor koji se nalazi pod okupacijom imperije - kaže Marković.

Inače, knjigu je izdala izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića i Akademija za diplomatiju i bezbednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo