KNJIGA ZA SVE KOJI SU ZABORAVILI. ILI NISU: / "Hrvatska, njezinih prvih 20-ak"

Image
Foto: Screenshot

Uskoro će na police odabranih hrvatskih knjižara stići knjiga koja nije zamišljena kao udžbenik, mada bi to mogla biti.

3.11.2015.
8:05
Screenshot
VOYO logo

Autorice knjige Nataša Magdalenić Bantić i Silvija Šeparović u novinarstvu su od sredine 80-tih, stasale su i pekle zanat u najuzbudljivije političko doba i upravo to je bio pokretač ideje o ovoj knjizi. Bile su toliko neskromne da su pomislile da temeljem svoga iskustva (a i sklonosti kopanju) mogu hrvatskoj javnosti i čitateljstvu ponuditi zanimljiv uvid u nevjerojatno uzbudljivo vrijeme kakvo je bilo razdoblje prva dva deseteljeća od nastanka države.

Knjiga koju su napisale nema namjeru biti ni povijesni udžbenik ni enciklopedija; ona je autorski i pomalo drugačiji pogled na sve ono što je Hrvatsku snašlo u njenih prvih 20-ak godina, kao što su, uostalom, njihovi pogledi na stvari uvijek takvi bili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za razliku od povjesničarskog pristupa koji događaje širokim kistom smješta u kontekst šire, povijesne, slike o stanovitom razdoblju, autorice događajima daju okus i boju dočaravajući dojam, nudeći detalje, sugerirajući tako i njihovo objašnjenje.

Što se, kako i zašto događalo u Hrvatskoj

Knjiga oslikava Hrvatsku obilježenu petogodišnjim ratnim razaranjima, tranzicijskim razdobljem obilježenim brojnim nepravilnostima u pretvorbi, procvatom korupcije u svim porama društva, postupnim i mahom presporim procesom demokratizacije društva, uspostave učinkovite pravne države i neovisnog pravosuđa te mučnim i dugotrajnim pregovorima za ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga je ležerna i privlačna, pripremljena tako da na jednostavan i direktan način dočara i objasni što se, kako i zašto događalo u Hrvatskoj od njezina začetka. No, takva ležerna, nastala je ozbiljnim radom: upravo temeljem dva desetljeća (a i više od toga) novinarskog - reporterskog i istraživačkog - rada autorica, nakon trogodišnjeg prikupljanja i organizacije podataka, više od 18 mjeseci pisanja te tri mjeseca dopisivanja.

Image
Image

Prvi dio

Ova knjiga prvi je dio para, kronološki pregled hrvatske stvarnosti podijeljen u četiri ere. Prvi zaboravne podsjeća na državu iz koje je Hrvatska pobjegla proglašavajući neovisnost i doba rata, drugi se bavi Tuđmanovom dominacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći je posvećen prvoj post-Tuđmanovskoj vlasti i ofanzivi haškog tribunala koja joj je obilježila eru, a četvrti vladama koje su se nakon toga smjenjivale na kraju čijih je mandata Lijepa naša podijeljena na "njih" i "nas" kao nikad dosad. Sam kraj knjige zašećeren je samo malim dijelom podataka koje su autorice prikupile pišući ovu knjigu a koji zasigurno nikada neće ući u povijesne udžbenike i priručnike - od činjenice da je Crkva prvi put zaposlila egzorcista preko datuma zabrane pušenja u hrvatskim vlakovima do dana kada smo izlazni broj za inozemstvo promijenili s 99 na 00...

Zaslužili ste i drugi

U računalima Silvije i Nataše već dugo živi i druga knjiga, tematski par ovoj kronološkoj. "U njoj se detaljno bavimo haškim slučajevima, korupcijskim skandalima, povijesti stranaka, svim pomorskim jadranskim nesrećama i bolestima političara, a imamo i goste koji su knjigu začinili pogledom na hrvatski film, glazbu, skandale... Kupnjom prvog sveska omogućavate nam da izdamo drugi. A Hrvatska je takav jedan skladni par knjiga o svojoj kratkoj, ali nevjerojatno uzbudljivoj povijesti - svakako zaslužila. A i vi zajedno s njom...", kažu autorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više je izdavača odbilo štampati ovu izuzetno ambicioznu, opširnu i mogli bismo reći važnu knjigu koja eto ne želi biti udžbenik, već “samo” objasniti što se, kako i zašto događalo.

Izdavači su Aquarius Records i Udruga Urbani ured. Promocija će se održati 13.11. u Tvornici kulture u Zagrebu, a nakon uvodnog slova autorica, te par riječi o knjizi od strane Sanje Modrić i Ante Tomića, posjetitelje očekuje i koncert Ljetnog kina. Knjigu je već sada moguće kupiti putem interneta po promotivnoj cijeni od 280 kn, a uskoro će se naći i na policama odabranih knjižara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo