Kakve sve tajne krije 'obećani' El Dorado?

21.10.2010.
16:28
VOYO logo

Za samo 10 kuna u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 22. listopada možete saznati pravu istinu o mitovima i tajnama El Dorada i drugih obećanih zemalja kruha i igara. Zanimljiva izlaganja održat će Radmila Iva Janković, Marija Živković i Suzana Marjanić.

Program:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 17 sati Radmila Iva Janković, kustosica MSU-a održat će izlaganje na temu: video i fotografski rad Danice Dakić El Dorado

Video instalacija El Dorado (2006/07) jednako je tako „slika u slici“, „citat“ iz povijesti umjetnosti stavljen u sadašnjicu koju nemilice propituje i dovodi u pitanje. Tapeta s mitskim El Doradom iz 1848, mizanscen je na kojem mladi izbjeglice i emigranti iz Afrike i Azije, smješteni u dom u Kasselu, oslikavaju vlastitu zamisao o zemlji Dembeliji. „Kada promijenimo mjesto boravka i mi se mijenjamo", kaže Danica. El Dorado jest potraga za srećom, utočištem i sigurnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Značenje „doma“, „identiteta“, „nacionalnosti“, „jezika“ posve je promijenjeno u globaliziranom svijetu, posljedice kojih nikome nisu do kraja sagledive. Osjećaj izgubljenosti ne pripada samo Drugima. Upravo zato radovi Danice Dakić tiču se svih nas koji smo – rođenjem ili izborom, svejedno – ostali na kulturno-povijesno-zemljopisnom teritoriju stalnih nemira i prevrata. Ljepota i poetska dimenzija egzistencije drugih skriva se površnom oku, možda baš stoga treba vjerovati umjetnici.

Nakon nje, u 17.30 sati na redu je Marija Živković, kustosica Etnografskog muzeja Zagreb i njena tema El Dorado: potraga za zlatom.

El Dorado, što na španjolskom znači pozlaćeni čovjek, bio je kralj naroda Chibche ili Muisce sa središnjih kolumbijskih visoravni. El Dorado je od pozlaćenog čovjeka prerastao u grad, pa i u cijelo kraljevstvo bogato zlatom. Španjolska legenda o El Doradu nastala je iz pohlepe za zlatom, dok je rezultat potrage za zlatom bila pokorena zemlja.

Marija Živković govorit će ponajprije o ceremoniji ustoličenja kralja na temelju koje je i nastala legenda o El Doradu, o obrednoj i umjetničkoj vrijednosti zlata te o istraživačima koji su poduzimali velike ekspedicije u potrazi za El Doradom koji je uvijek bio zamalo nadohvat ruke, ali nikada nije pronađen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 18.00 sati Suzana Marjanić, folkloristica iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, prezentirat će temu Književni, glazbeni i filmski El Dorado, ali i tranzicijski El Desperado.

Autorica će podsjetiti na neke književne (npr. John Milton: Izgubljeni raj; Voltaire: Candide; Edgar Allan Poe: Eldorado), glazbene (npr. Nelson Riddle i John Gabriel, Elton John, Iron Maiden) i filmske (npr. Howard Hawks: El Dorado; Werner Herzog: Aguirre, gnjevBožji;Eric Bergeron, Don Paul: Put u El Dorado) obrade ili tek spominjanja predaje o El Doradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim mita o El Doradu, koji su španjolski osvajači pod Svetim Križem tražili u sjevernom dijelu Južne Amerike, osvrnut će se i na neke druge projekcije o obećanim zemljama kruha i igara, nikad dosegnutoj utopijskoj Dembeliji, bilo u duhovnom ili pak materijalnom smislu, i to s obzirom na ovo vječno nam razdoblje mračne, opasno opake tranzicije zbog bezobzirnih i bezobraznih političkih desperada. Ili kako to moćno pjevaše Let 3 bliske nam 1991. godine: "Padale su države, mijenjale se zastave/ Bili smo svi posljednje šanse" (Let 3: El Desperado).

Uz događanje Potraga za El Doradom cijena ulaznice je samo 10 kuna.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike
Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike
Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona