Kako je 'U boj, u boj' postala himna na Dalekom istoku

Japanski vojnici culi su Zajcevu ariju nakon Prvoga svjetskog rata tijekom remonta americkoga broda Hefrona u Kobeu, i toliko im se svidjela da su je naucili napamet.

11.9.2014.
17:55
VOYO logo

Deset clanova japanskoga muskog zbora Shingetsu-kai alumnija Kwansei Gakuin sveucilista iz Kobea izveli su danas u zagrebackome prolazu Oktogonu poznatu ariju "U boj, u boj!" iz opere Ivana pl. Zajca "Nikola Subic Zrinski" na hrvatskome jeziku i dobili tako veliki pljesak brojnih okupljenih Zagrepcana da su na kraju svoga kratkog koncerta na molbu publike ponovno otpjevali tu poznatu ariju.

Bio je to prvi koncert toga zbora i prvo izvodenje te poznate arije u hrvatskome glavnom gradu, koju pak taj japanski zbor vec devet desetljeca izvodi kao himnu svoga sveucilista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U krava

tama Njihov nastup u Oktogonu organizirala je Academia Cravatica, a prvi posjet i boravak u Hrvatskoj Jelena Yamasaki, predstavnica Kravate-Croate u Japanu i savjetnica pocasnoga konzula Republike Hrvatske u Osaki.

Clanovi zbora su u ovoj prigodi nosili i Croata kravate koje su dobili na dar za 80. godisnjicu osnutka svoga zbora. Gospoda Yamasaki okupljenima je sazela zanimljivu pripovijest o tomu kako je "U boj, u boj!" postala himna japanskoga sveucilista. Japanski vojnici culi su, naime, tu Zajcevu ariju nakon Prvoga svjetskog rata tijekom remonta americkoga broda Hefrona u Kobeu, i toliko im se svidjela da su je naucili napamet. Ipak, do 1979. godine nisu znali pravo podrijetlo himne i mislili su da je pjesma mozda ceska, slovacka, makedonska ili srpska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1934. godine

Kako je za Hinu izjavio menadzer zbora Shingetsu-kai Masaaki Akamatsu, zbor je 1934. godine osnovalo 11 clanova Kwansei Gakuin Glee Cluba - najstarijega i najpoznatijega muskog zbora u Japanu. Taj klub su pak 1899. godine osnovali studenti sveucilista Kwansei Gakuin.

Gospodin Akamatsu posvjedocio je da su clanovi zbora odusevljeni svojim prvim posjetom Hrvatskoj u kojoj su, istaknuo je, docekani vrlo prijateljski. Posebno ih pak raduje sto im je sada puno bliza zemlja iz cije je povijesti nastala i opera u kojoj je arija sto su je oni odabrali za svoju himnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo