Kako je Holmes uz lulu postao poznati Scherlock?

Časopis Querformat svoje je novo izdanje u potpunosti posvetio temi pušenja i pušačkih navika. Tekstovi u njemu govore o povijesti ove navike najavljujujući njenu renesansu.

29.12.2009.
17:07
VOYO logo

''Cigareta - poslije. Ne nakon seksa, nego nakon zabrane pušenja u restoranima, javnim zgradama i u vlakovima". Tako je ovo izdanje njemačkog časopisa Querformat najavio tjednik Spiegel, čijem se novinaru očito svidjela ideja ovog poluumjetničkog i poluznanstvenog časopisa da cijelo jedno izdanje posveti pušenju, i to na jedan posve drugačiji način.

Iako već navikinuti na sve loše i opasne strane ove najraširenije 'zle' pomame, Querformat se odlučio baviti njenim zanimljivim stranama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli je časopis tekstovima, ali i dizajnom posvećen pušenju i njegovoj kulturnoj pozadini. Tako se u Querformatu velik prostor posvećuje ulozi koju cigarete i pušenje odigrali u filmskoj umjetnosti. Dive poput Marlene Dietrich i Rite Hayworth pozirale su često s cigaretom u ruci. "Onaj koji je pušio bio je ozloglašen", jer u njihovo se vrijeme pušenje još uvijek smatralo neženstvenim i frivolnim, prenosi Deutsche Welle.

Detektivi koji uživaju u duhanskom dimu posebna su priča. Scherlock Holmes je osim po svom detektivskom umijeću, jednako poznat i po svojoj luli, cigareti ili duhanu za šmrkanje kojeg je nosio sa sobom. Time se naglašavao njegov ekscentrični karakter i pobuna protiv zadanih društvenih normi. Dok neko ubojstvo cijelo društvo baca u strah i užas, ovaj dekadentni detektiv s lulom u ruci cijeli slučaj doživljava tek kao malo težu zagonetku čijim rješavanjem samo razbija vlastitu dosadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pažnja je posvećena i aktualnoj zabrani pušenja na javnim mjestima. Autori tvrde kako ovom zabranom pušenje nikako nije nestalo. Štoviše, vidljivije je i prisutnije no ikad. Prošećite ulicama njemačkih gradova, u oči vam moraju upasti pušači koji se pred krčmama naguravaju ispred grijalica, ili na kolodvorima stoje u kvadratima obilježenim žutom trakom, a u zračnim lukama svoju potrebu zadovoljavaju u staklenim kabinama. Podsjeća se i na instalaciju umjetnice Norme Jeane na umjetničkom sajmu Frieze u Londonu 2008. Instalacija The Straight Story (Jednostavna priča), sastoji se od tri pušačke staklene kabine okružene drugim umjetničkim objektima, piše Deutsche Welle.

U svom uvodniku izdavači Querformata ističu da bi upravo u ovom neprijateljski raspoloženom društvu prema pušačima, pušenje "moglo postati sredstvom isticanja, pokazivanjem volje za uživanjem ili čak otpora na pokušaj kontrole", a upravo bi to dovelo do još jednog uzbudljivo g poglavlja u priči o cigareti. (Querformat/ Tobias Becker (Spiegel)/ Snježana Kobešćak)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo