Kad Damir Avdić svira tijelom

12.5.2010.
10:32
VOYO logo

Avdićeveva monodrama Most na krvi temelji se na njegovom literarnom prvijencu, istoimenom romanu Most na krvi (Na krvi ćuprija), a režiju, osim njega, potpisuje i Marko Bulč. Riječ je o monodrami koja na surov način servira intimne pripovijesti čovjeka na raspadajućoj margini bosanskog društva, čovjeka koji je imao prošlost, a nema budućnosti.

cate-201005120198004 Sam kazališni projekt začet je u na festivalu Sajeta u Tolminu, gdje je Avdić izveo 10-minutni performans. Kasnije je u suradnji s redateljem Markom Bulčom iz tog kratkog eksperimenta napravio gotovo jednosatnu monodramu.arti-201005070316006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava je zasnovana na asketskom principu. Scenografija je minimalizirana i do izražaja dolazi Avdićev glumački talent i mimika koje često pokazuje i na svojim koncertima.

Ovaj diplomat hard core škole u svom prvom romanu donosi priču o čovjeku s margine bosanskog društva koji je imao prošlost, a nema budućnost. Cijelu bol sadržanu u toj spoznaji publici prenosi ne samo oštrim vokabularom, već i svojim tijelom. Ponekad bolnim pokretima s grimasom na licu izbacuje iz sebe frustracije, da bi kasnije gotovo jednake emocije prenio s nevjerojatnom mirnoćom u pokretu i glasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovi tekstovi obiluju bolnim scenama, bogatim poredbama i metaforama, psovkama, sarkazmom, ironijom i groteskom…

Tužnu priču o čovjeku koji je izgubio sve što je nekad činilo temelj njegovog svijeta lucidnim i britkim jezikom na trenutke pretvara u crnu komediju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni Avdićev rekvizit tijekom cijele predstave je njegovo tijelo koje izgleda kao da mijenja njegovu gitaru. Dok na koncertima svojim snažnim rifovima savršeno uokviruje priču, u monodrami Most na krvi poslužio se svojim tijelom kao instrumentom koje stvara odličnu podlogu za priču koju želi prenijeti publici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201005040081006 arti-201004020410006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo