Jozo Kljaković: Retrospektiva

Retrospektivnom izložbom u Galeriji Klovićevi dvori po prvi se puta na jednome mjestu prikupilo više od 100 djela iz umjetničke ostavštine slikara Joze Kljakovića.

29.12.2009.
12:19
VOYO logo

Jubilarna 120. obljetnica rođenja, ali i 40. godišnjica smrti prigoda su za valorizaciju i kontekstualizaciju opusa ovog danas zanemarenog, a nekada slavnog slikara, velikih narudžbi.

Uz djela koja smo prikupili iz hrvatskih muzeja i galerija, te brojnih privatnih zbirki, na izložbu dolaze i djela iz Zavoda sv. Jeronima u Rimu, crkve sv. Eustahija u Dobroti u Boki kotorskoj, ali i iz Zbirke suvremene sakralne umjetnosti Vatikanskih muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim atelijerskih slika, koje će na izložbi biti najbrojnije, uspjeli smo posuditi i neka od monumentalnih platna vezanih uz interijere.

Uz ulja na platnu, neizbježan segment Kljakovićeva opusa su fresko ciklusi u sv. Marku, crkvi sv. Martina u Vranjicu, sv. Mariji u Biskupiji kod Knina, kao i mozaici na pročelju Zavoda sv. Jeronima u Rimu, koje ćemo, obzirom da se radi o nepokretnoj baštini, predstaviti kroz projekcije ili fotografske reprodukcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izložbi se nalaze i čuveni Kljakovićevi crteži, te skice prema kojima je radio freske. Ne manje značajan segment je Kljakovićev opus karikatura, na kojima donosi čitavu plejadu suvremenika; od poznatih književnika, glazbenika, slikara i političara do dakako, profesora, svojih kolega na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu.

Kronološki pregled Kljakovićeva stvaralaštva grupiran je prema najznačajnijim svjetovnim i sakralnim temama pri čemu su zastupljene mediteranske teme; težaka, kupača i ribara, ali i sakralne teme, kao i teme iz romansirane hrvatske prošlosti. Uz umjetnički opus, izložba će predstaviti i arhivski /dokumentarni materijal te portrete Kljakovića u radovima drugih umjetnika, njegovih suvremenika, kroz koje ćemo pokušati dočarati bogatu i premalo poznatu biografiju ovoga desetljećima prešućivanog autora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu prati i katalog, bogato opremljen fotografijama snimanim na svim važnijim lokacijama Kljakovićeva stvaralaštva, kao i tekstovima o Jozi Kljakoviću, kojima smo obuhvatili najznačajnije teme: biografiju - koja je u slučaju ovog slikara poznatija od opusa, umjetnički rad i kulturno djelovanje, životna i stilska presijecanja sa kiparom Ivanom Meštrovićem, Kljakovićeve crteže, ilustracije i karikature, kao i donaciju kuće i zbirke umjetnina na Rokovu perivoju 4, gradu Zagrebu.

Autorica izložbene koncepcije je Petra Senjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izložbi će se prikazivati i dokumentarni film o Jozi Kljakoviću, redateljice Milke Barišić (HTV, 2004. - 2009.), kao i dragocjen arhivski film iz četrdesetih godina prošloga stoljeća.

Izložba traje do 24. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo