Iva Šulentić i Milana Vlaović progovorile o seksu i braku

28.4.2010.
16:15
VOYO logo

Bijeg je roman nizozemske književne zvijezde Heleen van Royen, prve spisateljice koja se skinula za Playboy čija se promocija održala zagrebačkom baru Bling u Cascade centru.

Što učiniti kada ste nezadovoljni seksom u braku, provode li se plavuše doista bolje od crnki i ima li života u braku - o tim i mnogim drugim škakljivim temama sinoć su otvoreno razgovarale Sonja Šarunić, Milana Vlaović i Iva Šulentić na predstavljanju knjige nizozemske spisateljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roman Bijeg priča je o tridesetšestogodišnjoj Juliji koja, nezadovoljna brakom, napušta muža i djecu i kreće u avanturu samospoznaje.

Roman je preveden na 11 jezika, a ubrzo nakon objavljivanja našao se na vrhu svjetskih književnih top-lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uspjeh romana leži u činjenici da autorica na iskren i humorističan način piše o temama bliskima suvremenoj ženi, poput emancipacije, samoostvarenja i potrebe da se živi izvan nametnutih društvenih pravila'', istaknuo je prilikom promocije Tomislav Zagoda, urednik knjige.

Knjiga je pobudila zanimanje javnosti zbog otvorenog bavljenja ženskom seksualnošću i preljubom, a koji su i dan danas tabu teme u mnogim društvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ova knjiga je dirnula žene u živac. Možeš imati naizgled savršen život, poput junakinje ove knjige, i opet biti nesretan. U životu nema garancije nizašto, pa ni za sreću. Sreću nam neće nitko pokloniti, za nju se moramo boriti i to je poanta ove knjige'', rekla je Milana Vlaović.

''Uvijek postoje trenuci kada možda ne volite svoje muževe. I o tome treba otvoreno razgovarati. Dok smo mladi i zaljubljeni sve nam se čini jednostavno i lako je voljeti nekoga dok vas tuče Amorova strelica. Brak je ulaganje i trijumf kompromisa'', bile su riječi Sonje Šarunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iva Šulentić o svemu je progovorila iz perspektive mlade i neudane žene:

''Svjedoci smo propadanja brakova i brojnih razvoda. Nazovite me romantičnom, no ja bez obzira na sve želim vjerovati da brak može biti sretan. Možda je tajna mog vjerovanja u tome što još nisam izrekla sudbonosno DA'', kroz smijeh je ispričala Iva te dodala: ''Uvjerena sam da će ova knjiga pronaći put do čitateljica. Knjigu isto tako mogu preporučiti i muškarcima budući da nema niti riječi o shoppingu i cipelama kao što je to slučaj u klasičnom chick lit-u''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu Bijeg objavila je izdavačka kuća Znanje.

Heleen van Royen rođena je 1965. godine u Amsterdamu. Prati ju glas književnice koja hrabro pomiče granice književnog svijeta - u svojim knjigama progovara o temama o kojima se obično šuti a načinom na koji predstavlja svoje knjige ruši ustaljene predodžbe o književnicama. Ona je prva književnica koja se našla na naslovnici Playboya. Njezin prvi roman Sretna domaćica (2000.) postao je europski bestseler, prema knjizi je snimljen film, a tekst je adaptiran i za uspješnu kazališnu predstavu. Godine 2003. objavila je roman Boginja lova, koji je proglašen najprodavanijim romanom godine u Nizozemskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo