Play ponuda

Human Rights Film Festival propituje javnost!

shimmer fallback

Osmo izdanje Human Rights Film Festivala, festivala filma o ljudskim pravima, održat će se od 6. do 11. prosinca u zagrebačkom kinu Europa i Dokukinu Croatia.

8.11.2010.
15:36
Play ponuda

Tematski fokus ovogodišnjeg festivala je javnost – propitivanjem pojma javnosti nastoji se ukazati na činjenicu da je javnost stvar neprestanog zajedničkog pregovaranja i stvaranja, sporenja i dogovaranja. Iz toga proizlazi da je javnost kao pojam i praksa nužno otvorena te da bi aposlutno ustanovljena i definirana javnost bila lošija varijanta koja će isključivo služiti interesima nekih, a ne svih.

U sklopu filmskog programa bit će prikazana retrospektiva njemačkog redatelja Alexandera Klugea, čiji je umjetnički i organizacijski angažman najbolji primjer kako umjetnička praksa i kritička intelektualnost mogu provocirati i propitivati postojeće oblike javnog, no jednako tako i stvarati nove javnosti. Ovaj neizmjerno važan filmaš, producent, književnik i zapaženi publicist već pet desetljeća istražuje što znači javnost kao prostor u kojem se, i pomoću filma, razmjenju iskustva i osjećaji. Retrospektiva uključuje šest dugometražnih filmskih uradaka, od 1960-ih pa do posljednjeg naslova iz 2008.

Glavni filmski program ove će godine uključiti neke od najintrigantnijih naslova ovogodišnje svjetske produkcije: “Film-socijalizam” posljednji je uradak ikone francuskog novog vala, legendarnog filmaša Jean-Luca Godarda – sastojeći se od niza fragmenata, konstantno mjenjajući lokacije i situacije, film ironizira niz neizostavnih pojmova suvremenog društva.

Rumunjski dokumentarist Andrei Ujica u filmu “Autobiografija Nikolaija Ceausescua” kroz arhivske snimke donosi trosatni prikaz života zloglasnog rumunjskog diktatora, a mladi talijanski autor Pietro Marcello predstavlja se dugometražnim prvijencem “Lavlje ždrijelo” – ovaj hibrid dokumentarca i fikcije koji govori o neobičnoj ljubavi između talijanskog mafijaša i transseksualca nagrađen je s nekoliko nagrada na festivalima u Berlinu i Torinu.

Kao i svake godine, festival će se kroz popratni program približiti temama vezanima uz kršenje i promicanje ljudskih prava – uz predavanja, diskusije i predstavljanja knjiga.

Festival se realizira u suradnji s partnerima iz drugih ljudsko-pravaških organizacija, a posebnim će programom biti obilježen i međunarodni Dan ljudskih prava 10. prosinca.

Dio programa 8. Human Rights Film Festivala u suradnji s udrugom Filmaktiv istodobno će biti prikazan i u riječkom Art-kinu Croatia.

Play ponuda
Play ponuda