Goran Navojec 'ušao' u svijet kriminala i svodnika

Prosjaci, kriminalci, svodnici, bludnice i korumpirani policajci, to je svijet u kojem je sve podređeno profitu. Upravo će u tom svijetu pokušati 'opstati' i Goran Navojec.

18.10.2010.
16:18
VOYO logo

Poznato remek-djelo Opera za tri groša autorskog dvojca Brecht-Weill i njen svijet prosjaka, kriminala, svodnika i bludnica zaživjet će na riječkoj kazališnoj sceni.

To je prvo uprizorenje ovoga glasovitog komada na pozornici riječkog kazališta i to kao glazbenog trilera koji će na suvremeno-aktualan i duhovito-zabavan načini progovoriti o „vjenčanju“ kapitala i kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosjaci, kriminalci, svodnici, bludnice i korumpirani policajci, to je svijet „Opere za tri groša“, svijet u kojem je sve podređeno profitu i gdje je novac jedino mjerilo uspjeha, svijet kojeg je sjajno opisao još davne 1928. godine Bertolt Brecht, a kojeg živimo ovdje i sada.

„Brecht nije mogao niti pretpostaviti kako će njegov komad osamdeset godina nakon praizvedbe postati još aktualniji. Društveno- politički parametri ukazuju na to da će ovaj komad možda dobiti i „kultni status“ u bliskoj budućnosti. Točnost diskursa Brechtova teksta na trenutke djeluje kao da tekst ima „dnevno-političku“ konotaciju“, kaže dramaturginja i autorica adaptacije Žanina Mirčevska te poručuje: „Pakt kapitala i kriminala je svakodnevica. No, ovaj komad je poziv i potvrda nužnosti uvođenja nekog drugog društvenog poretka. To je možda najaktualnije pitanje naše sadašnjosti. To je zapravo najbitniji aspekt koji može promijeniti stanje stvari.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u riječkoj izvedbi „Opere za tri groša“ s izvrsnim glumcima neće nedostajati glazbe. Poznato je kako je Kurt Weill sjajno uglazbio Brechtove stihove, a ti su songovi zaživjeli i zasebnim životom poput najpopularnije „Mack the Knife“.

Taj hit pjevale su zvijezde kao što su Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, The Doors, Frank Sinatra, Nick Cave, Sting i Robbie Williams.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajna glazba samo je razlog više za odlazak u kazalište i otkrivanje odgovora s početka „Opere“: „Tko je veći kriminalac: onaj tko pljačka banku ili onaj tko je osniva?“

U predstavi sudjeluju: Goran Navojec (Macheath), Dražen Mikulić (Peachum), Olivera Baljak (Gđa. Peachum), Elena Brumini (Polly), Alen Liverić (Walter tužna vrba/Jenny rupetina/Prosjak), Jelena Lopatić (Jimmy II/Kurva/Prosjak/Policajac), Denis Brižić (Jakov kuka/Kurva/Prosjak), Jasmin Mekić (Matija Groš/Kurva/Prosjak), Predrag Sikimić (Robert pila/Kurva/Prosjak/Policajac), Damir Orlić (Smith/Filch), Žarko Radić (Brown) i Andreja Blagojević (Lucy).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorsku ekipu čine uz redatelja Eduarda Milera te dramaturginju i autoricu adaptacije Žaninu Mirčevsku i scenograf Marko Japelj, kostimografkinja Sandra Dekanić, koreograf Staša Zurovac i oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo