Goli golcati upadaju u stanove i priređuju partyje

20.12.2010.
15:53
VOYO logo

Berlin je poznat po relativno niskim stanarinama, pogotovo ako se najamnine uspoređuju s onima u Parizu ili Londonu. Na primjer, u dobrim se (možda bolje rečeno, zanimljivim) kvartovima jednosobni stanovi mogu naći za 400, 450 eura mjesečno. No u zadnje je vrijeme sve više stanova koji se ne nude po tako pristupačnim cijenama, što bi – ako se taj trend proširi – moglo otežati život stanovnicima Berlina, pa se grupa koja se naziva Hedonists International dosjetila provokativnom i zabavnom načinu protesta.

U kvartovima Kreuzberg i Freidrichshain, iz kojih su upravo zbog povećanja stanarina uglavnom iselili imigranti, a uselili boljestojeći mladi parovi s djecom (danas je prosječna cijena za dvosobne stanove u tim kvartovima oko 600 eura) su se javljali na oglase kojima se po neuobičajeno visokim cijenama nude stanovi u najam. Dogovorili bi susret s predstavnikom agencija za iznajmljivanje i onda bi se, netom prije ”razgledavanja” stana, kompletno razgolitili i unutra napravili party, plešući goli, s maskama Mickeyja Mousa na licu, kako bi prikrili identitet, i ispisanim porukama ”Preskupo” ili ”Guljenje” na golim tijelima. Zabavljali bi se i snimali svoju golu akciju dok god ih ne bi uspjeli istjerati, uglavnom pozivajući policiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke agencije za iznajmljivanje stanova na to samo odmahuju rukom, smatrajući da se radi o prolaznoj zabavi, dok su drugi ljuti i tvrde da su Berlinčani razmaženi jer su stanarine u gradu minimalne.

Ovakvim načinom protestiranja su htjeli skrenuti pažnju na svoje zahtjeve i upozoriti iznajmljivače da mogu očekivati njihov posjet ako pokušaju iznajmiti stanove po nerealnim cijenama. A golotinja je i metaforična jer ukazuje na to da nakon unajmljivanja tako skupog mjesta stanarima neće ostati novca za odjeću. U svakom slučaju, uspjeli su privući pažnju i socijaldemokratskog gradonačelnika Berlina Klausa Wowereita, poznatog po izjavi da je Berlin “siromašan, ali seksi”, iz čijeg je ureda nedavno krenula inicijativa da se zaštite stanarine u gentrificiranim gradskim kvartovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hedonists International je inače međunarodni pokret, koji nije, kako kažu, homogen ni dogmatičan, a djeluju u raznim zemljama – od periferija Sao Paula i Pariza do alternativne berlinske scene.

Određuju se kao hedonisti jer akcije provode u veselju i zabavi (zato i plešu goli u stanovima, umjesto da ”ozbiljno” protestiraju pred zgradama). Berlinska ”frakcija” je imala već niz događanja, pa su tako pred Božić masovno upali u šoping centar na Potsdamer Platzu, plešući i ometajući ljude u kupovini, čime su protestirali protiv konzumerizma. Akciju sličnu ovoj sa stanovima su izveli u neonacističkom pubu u Berlinu gdje su upali također goli i napravili party, buneći se pak protiv fašizma. Akcije po stanovima su privremeno obustavili zbog hladnoće, jer im previše vremena treba da se razgolite i ponovo odjenu, bježeći od policije, piše Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201012160533006 arti-201012140412006 arti-201010190659006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona