Gol sjeo na krov psihijatrijske bolnice i odrezao si uho

Ruski umjetnik odrezao si je ušnu resicu kako bi ukazao na povratak korištenja psihijatrijskog liječenja kao načina eliminacije političkih protivnika.

21.10.2014.
13:35
VOYO logo

Kontroverzni ruski umjetnik i aktivist Pjotr Pavlenski u nedjelju je izveo performance u kojem je sjeo na krov psihijatrijske bolnice Srpska u Moskvi i kuhinjskim nožem si odrezao ušnu resicu.

Pavlenski je ovim činom želio upozoriti javnost na povratak prakse političkog progona kroz psihijatrijsko liječenje. Rezanje uha simbolizira destrukciju koju policija uzrokuje povratkom korištenja psihijatrije za političke ciljeve, napisao je na svojoj Facebook stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zloglasna institucija

Psihijatrijska bolnica Srpski centar bila je ozloglašena za vrijeme SSSR-a kao mjesto na kojem su se držali politički disidenti. U srpnju ove godine u nju je na prisilno psihijatrijsko liječenje neodređenog trajanja zatvoren aktivist Mikhail Košenko, koji je na prosvjedu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina navodno udario policajca.

Nakon što je izveo svoj performance, i Pavlenski je završio u toj instituciji, gdje su ga odvukli policajci. Ovo nije prvi put da taj umjetnik koristi svoje tijelo kako bi ukazao na probleme sustava. Prošlog se studenoga skinuo na Crvenom trgu i čavlima zakucao testise za tlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo