GLUMAČKA LEGENDA: / Napustila nas je Nada Subotić

Image

U četvrtak 28. siječnja u Zagrebu je u 85. godini preminula glumica Nada Subotić, dugogodišnja članica ansambla Gradskog dramskog kazališta Gavella.

29.1.2016.
13:27
VOYO logo

Nada Subotić rođena je Bošnjacima, 11. listopada 1931. Osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Vinkovcima, a glumom se počela baviti još za vrijeme gimna­zijskog školovanja.

Akademiju dramske umjetnosti završila je 1954. u Zagrebu, a od rujna iste godine članica je kazališta "Gavella", na čijoj je pozornici provela cijeli radni vijek, sve do odlaska u mirovinu 1990.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujući velikoj moći transformacije, snažnoj glumačkoj volji i osebujnom smislu za blagu komiku, svoje je mjesto u hrvatskom glumištu pronašla zaobišavši fahove i postavši karakterna glumica", ističu iz Gavelle.

Na pozornici toga kazališta Nada Subotić ostvarila je mnoge značajne uloge, te se istaknula kao Klitemnestra u Eshilovoj drami "Žrtva na grobu", Martha Dobie u "Djevojačkoj školi" Lillian Hellman, Marta u "Ljubavi u koroti" Drage Ivaniševića i Teresa Browne u "Zatvorenim sobama" Grahama Greena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne uloge

Zapažene su i njezine interpretacije Agafje u Gogoljevoj "Ženidbi", Poline Andrejevne u Čehovljevu "Galebu", Akuline Ivanovne u "Malograđanima" Maksima Gorkog, Alice u Strindbergovu "Mrtvačkom plesu", Pašve u "Velikom valu" Mirjane Matić-Halle, Eugenije u Mrožekovu "Tangu", Velike Rahele u "Živjeti kao svinje" Johna Ardena, Lucienne u Feydeauovoj "Bubi u uhu", Therese Magneau u predstavi "Victor ili djeca na vlasti" Rogera Vitraca, Vere u Feldmanovoj "U pozadini", Staže u predstavi "Sokol ga nije volio" Fabijana Šovagovića i Vesne u "Adagiu" Lade Kaštelan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Pero Kvrgić , Nada Subotić i Kvrgićeva supruga Nevenka Stipančić

Igrala je i u Teatru &TD kao Madona u Novakovim "Mirisi, zlato i tamjan", Cezonija u Camusovu "Caliguli", Winnie u Beckettovim "Divnim danima" i Georges Pitou u Murrellovoj drami "Sara i vrisak languste".

Od glumačkih početaka nastupala je na Dubrovačkim ljetnim igrama kao Robinja (H. Lucić), Chispa (P. Calderón de la Barca, "Sudac zalamejski"), Žena u monodrami M. Grgića "Priviđenja" te Mara Beneša u Vojnovićevoj "Dubrovačkoj trilogiji", a na Splitskom ljetu istaknula se kao Joan (E. Bond, "Prizori o smrti i novcu").

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrala je u filmovima "Protest" Fadila Hadžića (1967.), "Sokol ga nije volio" Branka Schmidta (1988.), "Krhotine" Zrinka Ogreste (1991). Posljednju filmsku ulogu ostvarila je u filmu Tomislava Radića "Kotlovina". Nastupala je na radiju i televiziji ("Posljednji Stipančići", "Sezona lova", "U registraturi", "Čovik i po").

Nada Subotić je krajem 2005. proslavila 50. godišnjicu umjetničkog rada ulogom Mag Folan u predstavi "Ljepotica iz Leenanea" Martina McDonagha u Kazalištu Mala scena u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnica je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 1997.

Sprovod Nade Subotić bit će u krugu uže obitelji, a komemoracija će se održati u kazalištu Gavelli u četvrtak, 4. veljače u 12,00 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo