FRLJIĆEVA PREDSTAVA IZAZVALA KAOS U SARAJEVU: / 'Ovo vrijeđa prvo katolike, ali i muslimane'

Image
10.10.2016.
9:20
Play logo

"Hoćemo predstavu", uzvikivali su iz skupine okupljene ispred Narodnog kazališta u Sarajevu gdje se publika s kupljenim ulaznicama okupila unatoč najavi da će predstava iz sigurnosnih razloga biti odigrana iza zatvorenih vrata.

'Predstava vrijeđa vjerske osjećaje'

Odigravanju predstave ranije su se usprotivili iz Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" te iz nekih bošnjačkih udruga uz tvrdnje kako ona vrijeđa vjerske osjećaje katolika i muslimana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napredak" je priopćio kako je Frljićeva predstava blasfemična te da se u njoj ne radi o umjetničkoj provokaciji nego o pukom vrijeđanju osjećaja građana i vjernika.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Ovo vrijeđa u prvom redu katolike, ali i muslimane jer izruguje bitni sadržaj vjere te nešto što je ljudima sveto na primitivan i vulgaran način predstavlja", objavila je Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Direkcija MESS-a stoga je odlučila dva sata uoči izvedbe ograničiti pristup u dvoranu Narodnog kazališta a to su obrazložili činjenicom kako su primili brojne prijetnje te kako gledateljima ne mogu jamčiti sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjed protiv cenzure i zastrašivanja

Bez obzira na najavu, deseci osoba s kupljenim ulaznicama došle su pred kazalište okruženo policijom kako bi prosvjedovali, kako su ustvrdili, protiv nametanja cenzure i zastrašivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon kraće prepirke s organizatorima festivala zabrana ulaska u dvoranu ipak je povučena a direktor MESS-a Nihad Kreševljaković je entuzijastičnoj publici mogao poručiti samo kako im ne može jamčiti sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi koji imaju kartu mogu ući na osobnu odgovornost", kazao je Kreševljaković.

Brojni sarajevski glumci su isto tako došli poduprijeti izvedbu Frljićeve predstave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedima građana pridružili su se i iz Naše stranke (NS) koja je na proteklim lokalnim izborima ostvarila veliki uspjeh u gradskim općinama Sarajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Organizatori festivala moraju zajedno s MUP-om preuzeti odgovornost i prestati podlijegati očevidnom političkom pritisku. Pozdravljamo građane koji su, 'na vlastitu odgovornost' kako kažu organizatori, došli gledati predstavu, i na ovaj način stali u obranu slobode izražavanja i okupljanja u Bosni i Hercegovini", stoji u priopćenju Naše stranke iz koje ističu kako se ne može dopustiti da vjerske skupine određuju što će se prikazivati u kazalištima.

Image
STRAH OD NASILJA: /

U Sarajevu zbog prijetnji otkazano javno prikazivanje predstave Olivera Frljića

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo