FOTO: / Varaždin oduševili animirani filmovi djece iz cijelog svijeta

Dodjelom nagrada u Varaždinu je završio 1. Međunarodni festival animiranog filma djece i mladih u organizaciji VANIME - studija animiranog filma iz Varaždina.

11.4.2010.
21:23
VOYO logo

Od 227 filmova pristiglih iz 26 zemalja za nagradu VAFI u tri kategorije konkuriralo je 80 odabranih. Najbolji su animirani filmovi 'Igra zemlje' četvorice autora iz Hong Konga, 'Foto-safari' Stelle Hartman iz Film kino video kluba 'Zaprešić' i 'Moj najdraži heroj' iz Dječjeg studija animacije iz Sankt Petersburga u Rusiji.

Žiri je odlučio dodijeliti po jednu prvu i pet drugih nagrada u tri starosne kategorije autora te još pet posebnih priznanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svi su filmovi bili stvarno jako dobri. Neki čak toliko dobri da nismo znali jasno razlučiti gdje završava stvaralaštvo djece, a gdje počinje prevelik utjecaj mentora. Neki filmovi iz kategorije djece do deset godina bili su na razini koje se ni profesionalni animatori ne bi stidjeli', rekao je predsjednik žirija Dušan Kastelic iz Slovenije.

Izuzetno sam radosna što sam zahvaljujući VANIMI nakon gotovo pola stoljeća ponovno u Varaždinu prisustvovala i sudjelovala na festivalu dječjeg filmskog stvaralaštva, ovoga puta međunarodnog, ali usmjerenog isključivo na animaciju, umjetničku formu koja u današnje vrijeme multimedije i računala na ovaj ili onaj način dodiruje najrazličitije facete naše svakodnevice doslovno se vezujući uz staru uzrečicu …od kolijevke pa do groba…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Veliki broj filmova pristiglih za natjecanje iz najrazličitijih krajeva svijeta, i dakako mali gosti autori koji su prošlog vikenda posjetili Varaždin, dokazuju da se trud organizatora i više nego isplatio i da je ovaj prvi VAFI pripremio plodno tlo za mnoga daljnja druženja.

Varaždin je još jednom svoje veliko srce poklonio djeci dajući im prilike za igru i zabavu, ali i mogućnost da se uspoređujući svoj rad i znanje sa dostignućima novih malih prijatelja iz raznih zemalja s još više elana i volje posvete stvaranju svojih prvih filmskih ostvarenja i zlatnu Varaždinsku škrinjicu uspjeha ispune novim priznanjima'', izjavila je Margit Antauer Buba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori iz varaždinskog studija animiranog filma u tri su dana pokazali što dječja mašta može uraditi s crtićima. Ove su godine uz domaće autore u Varaždin došli animatori iz šest zemalja, a poslovni voditelj festivala Hrvoje Selec na drugom izdanju, vikend nakon Uskrsa 2011. godine, očekuje da će gostiju iz inozemstva biti dvostruko više.

Nakon što je prvi autor partner VAFI-ja bio Borivoj Dovniković Bordo, za godinu dana to će biti Međunarodni dječji filmski festival u Los Angelesu, a u Varaždin će doći animatori iz "Dreamworksa" i "Pixara", najavili su organizatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci: arti-201003110172006 arti-201003250176006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo