FOTO: / Uvijek originalna Nina Violić zasjala na premijeri

Premijera Zagrebačkog kazališta mladih Čovjek koji je spasio Europu okupila je brojne domaće kulturnjake koji su željeli prvi pogledati najnoviji autorski projekt Renea Medvešeka.

22.12.2010.
12:08
VOYO logo

Premijera na daskama ZKM-a privukla je nezaobilazne domaće face, između ostalih i Vinka Brešana sa suprugom, Livia Badurinu, Sretena Mokrovića i Ninu Violić, koja se i ovog puta pojavila u originalnoj kreaciji te izazvala divljenje kolega.

Predstava Čovjek koji je spasio Europu zamišljena je kao treći dio trilogije koju čine predstave Vrata do i Najbolja juha! Najbolja juha!. Navedena trilogija bavi se sudbinama stvarnih i izmišljenih 'marginalaca', progovara o pitanjima hrvatske, a ujedno i europske današnjice, ne zaobilazeći pritom perspektive bliske i daleke nam, unatoč svemu, zajedničke prošlosti i budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna nizozemska legenda pripovijeda o dječaku Pieteru koji je, začepivši svojim prstom rupu na morskome nasipu, spasio grad Haarlem od poplave. Pieter svojim požrtvovnim činom simbolizira vječnu nizozemsku borbu protiv mora.

Antun Šoljan je na temelju ove legende napisao radiodramu Čovjek koji je spasio Nizozemsku, u kojoj jedan Hrvat na privremenom radu u inozemstvu igrom slučaja ponavlja isti hrabri čin i svojim junačkim djelom dospijeva u fokus hrvatske, ali i nizozemske javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgode i nezgode gastarbajtera Mate na duhovit i pronicljiv način progovaraju o čitavom nizu tema koje su danas, u vrijeme kad se Hrvatska nalazi pred ulaskom u Europsku uniju i kad se postavlja pitanje njezina mjesta i uloge u toj velikoj ekonomskoj i kulturnoj zajednici, još aktualnije nego u vrijeme nastanka ovog Šoljanovog djela, koje je prevedeno na desetak svjetskih jezika i izvođeno na brojnim svjetskim radiopostajama.

Ako ste propustili premijernu izvedbu, predstavu možete pogledati 22., 23., 28., 29. i 30. prosinca u ZKM-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo