FOTO: / Urbanovu izložbu nije propustio ni Josipović

12.10.2010.
11:05
VOYO logo

Nakon odlično prihvaćenog posljednjeg live albuma No mix! No sex! popularni riječki glazbenik predstavio se i svojim likovnim umjetničkim djelovanjem.

Izložba pod nazivom 40 Stanica, na kojoj fanovi Damira Urbana mogu uživati u umjetničkim instalacijama, glazbi, mirisima održava se u zagrebačkoj Galeriji Velvet u Dežmanovoj ulici, a već je na samom otvorenju okupila brojne domaće face. Izložba je otvorena do 21. listopada, ulaz je slobodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Urban svestrani je umjetnik i jedinstveni sudionik hrvatske glazbene scene koji u ovoj galerijskoj priči, osim svojom glazbom, ostavlja trag i osobnim umjetničkim djelovanjem. Posebna i pomalo neobična izložba 40 Stanica sastavljena od umjetničko-bprostornih instalacija, glazbe i mirisa, projekcija je Urbanova doživljaja i sjećanja na vlastito djetinjstvo, na vlastite korijene kojima se Urban ovim projektom na svojevrstan način vraća.

''Neka sjećanja su lako dostupna, neka potisnuta, a neka s greškom, 'izmišljenih' podataka. Neka ne možemo prizvati, pa i kad nam je nužno potrebno, a neka naviru nepozvana... Čini se da ponekad, jer se ne možemo sjetiti pravih podataka, potpuno mimo naše volje, krpamo, deformiramo, punimo praznine, dopunjavamo, pomalo izmišljamo..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javljanje sjećanja nekad uzrokuje neki nama blizak događaj iz stvarnosti, a nekad tek miris, zvuk, okus.. Kao okidači i ključevi, sjećanja nam otvorevrata u neke davno zatvorene sobe, djetinjsto, izgubljene ideje i snove. Sitne pukotine i praznine koje su vremenom nastale, nadomještamo zakrpama, deformacijama, malim stanicama, koje nesvjesno usađujemo da bi naše sjećanje bilo jasnije i potpunije, pa onda više i ne vidimo razliku između onoga što jest, i što mislimo da je bilo. Tako te stanice postaju stvarne, prisvojene sjećanjem, sastavnim dijelom nas kakvi jesmo.''

Damir Urban projekt 40 Stanica zamislio je kao trodjelni povratak u sjećanje, gdje veže fizičke elemente, miris i zvuk, prikazujući ih kao dio neraskidive cjeline povratka u djetinjstvo. Kao što se inače vežemo za sliku, miris, zvuk, kao što napravimo čvor na maramici, ožiljak na koži, Urban stvara Stanice, kao sastavni dio organizma sjećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvuk, u obliku 30-minutne kompozicije napravljene specijalno za izložbu, i mirisi njegova djetinjstva, ovdje stoje u službi lakšeg priziva, pomažući doživljaj Stanica..

Ne propustite ovaj jedinstveni spoj likovne umjetnosti i glazbe, dođite u Galeriju Velvet od 12. do 21. listopada i uživajte u genijalnosti Damira Urbana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo