FOTO: / Što je drugačije u 'Izlogu' Tratinske 52?

Proslavljeni autorski dvojac, Nataša Rajković i Bobo Jelčić, svojim projektima između stvarnosti i teatra, godinama mijenjaju sliku hrvatskog kazališta.

14.6.2010.
12:10
VOYO logo

Nagrađivane predstave Nataše Rajković i Bobe Jelčićića izvođene su na mnogobrojnim europskim kazališnim festivalima, u gotovo svim europskim teatarskim metropolama i u posljednjem desetljeću postale su zaštitnim znakom hrvatskog kazališta na europskim kazališnim zemljovidima.

Svojim projektima istražuju odnos između stvarnosti i teatra svjedočeći o krhkosti njihovih granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok sjediš u izlogu napuštenog dućana i prizori se nižu po logici uličnog događanja, a ti sam sebi stvaraš objašnjenja, zapravo stvaraš vlastitu priču ili ti se ona sama nameće, pa si je prisiljen stvarati.

cate-201005110819004 Ulica ne gubi uobičajenu aktivnost, i ta se aktivnost, koju nazivamo zaposlenost ili prometnost nesmetano odvija kao i onda kad mi nismo prisutni: No, kako si postavljen u poziciju, usmjeren da je promatraš doživljavaš je drugačijom nego inače ili je vidiš onakvom kakvom je do sad nisi primjećivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je po sebi nepatvoreni simbol stvarnosti , dakle ulica premještanjem perspektive, ili sugeriranim fokusom na nju, poprima upravo tom inverzijom značajke teatarskog događaja, gdje se zbog našeg položaja promatrača, i sugestije da ono što promatramo nosi neko za nas bitno značenje, sve ono što po sebi nije teatar pretvara u teatarski događaj poput svakog drugog tetarskog događaja koji sadrži i glumce i događajnost i suigru i, naravno, klasičnu podjelu na scenu i gledalište.

Čini se kao da ono što inače u svojoj širini ne sublimira u zatvorenu cjelinu, vapi za tim da bude primijećeno i da samo sobom progovori te da se barem u našem dojmu zatvori u mogući kontinuirani slijed. Ta mogućnost da skrene pozornost na sebe je činjenica koju teatar sve manje može zanemariti. Ili, točnije, nešto što ga tjera da se zamisli nad sobom - poručuju autori projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava u produkciji ZKM-a na rasporedu je 14.,15.,16. i 17. lipnja na lokaciji Tratinska 52 s početkom u 19 sati.

Cijena ulaznice je 60 kn,a možete ju kupiti na blagajni ZKM-a radnim danom od 10 do 20h te sat vremena prije početka predstave u Tratinskoj 52.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo