FOTO: / Najstariji prikazi svetog Petra i Pavla

Rimski restauratori su u katakombama Santa Tecla otkrili najstarije prikaze Isusovih apostola, a koji prikazuju lica Petra, Pavla, Ivana i Andrije. Nad katakombama se sad nalazi moderna osmerokatnica.

23.6.2010.
12:19
VOYO logo

Kako piše Jutarnji list, slike svetog Petra i svetog Pavla te prvi poznati prikazi apostola Ivana i Andrije su dosad njihovi najstariji pronađeni prikazi. Nalaze se na stropu katakombe nad kojom se sad nalazi moderna osmerokatnica, a najvjerojatnije su nastali u drugoj polovici 4. stoljeća.

Slike su se javnosti ponovno ukazale pomoću lasera. Naime, restauratori su slikarije na površinu izvukli laserom dovoljno preciznim da sa stropa skine stoljetne naslage vapna, a da pritom boje skrivene ispod njega ostanu neoštećene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriće ikone svetog Pavla papa Benedikt XVI. objavio je još u lipnju prošle godine, no tek je sad objavljeno kako sveti Pavao na tom prikazu nije usamljen nego uz njega stoje i Petar, Ivan i Andrija. U središtu slike prikazan je Isus Krist kao Dobri Pastir, uobičajeni način za rano kršćanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo