FOTO: / Josipović 'guštao' u Goranovom proljeću

Najveća hrvatska pjesnička manifestacija otvorena je Goranovom rodnom mjestu Lukovdolu uz prisustvo velikog broja pjesnika i poštovatelja poezije, predsjednika Ive Josipovića i drugih.

21.3.2010.
17:34
VOYO logo

Ovogodišnjem laureatu Petru Gudelju Goranov vijenac je predao predsjednik Goranova proljeća Tvrko Vuković. Nagradu Goran za mlade pjesnike na 47. Goranovom proljeću dobila je pjesnikinja Irena Delonga iz Sinja, a dodijeljene su i nagrade učenicima.

Govoreći o pjesničkom opusu Petra Gudelja, predsjednik Povjerenstva za nagradu Goranov vijenacMilorad Stojević rekao je da on sadrži tradiciju usmene književnosti, pjesništva od Marulića do Ujevića, nadrealizma, europskoga pjesništva, Gudeljevu zavičajnost, a kao najvažnije izdvojio je njegovu samozatajnost. Gudeljevo pjesništvo ocijenio je važnim za suvremenu hrvatsku poeziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stojević je istaknuo da je Goranovo proljeće ove godine dobilo na značenju dolaskom predsjednika Josipovića.

U obrazloženju za nagradu Goranov vijenac ocjenjuje se da se pjesništvo Petra Gudelja, ovjenčano Goranovim vijencem, odlikuje strasnom, klasičnom i modernom slikovnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poezija Petra Gudelja jedna je od osobitijih i osobnijih pojava u suvremenome hrvatskome pjesništvu, navodi se u obrazloženju nagrade. Ta je poezija nastajala mimo generacijskih poetičkih proturječja, a realizirala se u jedinstvenome poetozofskom nizu od prve zbirke 'Ruke, suze i čempresi' iz 1956. godine do posljednje od dvadesetak zbirki poezije 'Zmija mladoženja' iz 2007.

Irena Delonga, apsolventica engleskoga i hvatskoga jezika na Sveučilištu u Splitu, nagradu Goran za mlade pjesnike dobila je za rukopis "Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Republike Ivo Josipović susreo se s pjesnikom Petrom Gudeljem pokraj Goranove rodne kuće, u kojoj se danas nalazi Memorijalni muzej.

Josipović je razgledao muzej, a nakon toga posjetio Goranov grob, na kojemu je spomenik Vojina Bakića. Predsjednik je rekao da je i on kao učenik osnovne škole dobio nagradu Goranovoga proljeća, pa je kao osmogodišnjak posjetio Lukovdol, okupljalište pjesnika i štovatelja poezije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine Goranovo proljeće nastavlja se u Zagrebu raznim pjesničkim susretima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo