FOTO: / Je li ovo najjeziviji muzej na svijetu?

29.8.2013.
11:43
VOYO logo

Muzej ima čak 6.000 izložaka, najstariji izložak datira iz 1752. godine, a riječ je o kosturu žene koja je patila od osteomalacije. 'Najnoviji' izložak datira iz 1920. godine.

Muzej je inače nastao 1835. godine, a stvorio ga je tadašnji glavni pariški kirurg Guillaume Dupuytren. Muzej je prvotno bio namijenjen studentima medicine i profesorima, ali kasnije je proširio svoju publiku. Sad u njega često zalaze, primjerice, ljudi koji su preboljeli neku bolest, poput tumora, pa ih zanima kako neki posebni tumor izgleda, kaže Patrick Conan koji brine o muzeju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je svjetska baština", kaže Conan. 'Zvijezda' kolekcije je mozak gospodina Le Borgnea, koji nosi nadimak 'Tan'. Spomenuti gospodin je izgubio moć govora i jedino je mogao reći riječ 'Tan', a kasnije je njegova bolest dijagnozirana kao afazija (stečeni potpuni gubitak govora, uzrokovan oštečenjem u središnjem živčanom sustavu).

Tu je i kostur i voštana figura 'Pipina', čovjeka koji je imao fokomeliju, rijetku deformaciju kod koje nedostaju dijelovi ruku ili nogu (nadlaktica i podlaktica, nadkoljenica i podkoljenica). Također, muzej čuva i brojne primjere deformacije koje su zabilježene u životinjskom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, posjet muzeju se ne preporuča osjetljivim ljudima, pa ako ste slabog želuca, ne gledajte priloženu fotogaleriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo