FOTO: / Biste li vi dali 1,8 milijuna $ za sliku točke?

U četvrtak se u osam svjetskih gradova otvara velika izložba djela britanskog umjetnika Damiena Hirsta, odnosno njegovih točaka. Naime, Hirst će u galerijama Gagosian izložiti više od 1.

12.1.2012.
13:48
VOYO logo

Točke, odnosno slike točaka, bit će izložene u galerijama Gagosian u New Yorku, Londonu, Parizu, Los Angelesu, Rimu, Ateni, Ženevi i Hong Kongu. Riječ je o oko 300 slika, od kojih će njih 100 biti ponuđeno na prodaju. Slike variraju u veličini, od malih koje stanu pod ruku do onih višemetarskih dimenzija, a same točke su različitih veličina. Posebnost djela ističe se i u tome što se na nijednoj slici ne ponavljaju iste boje.

Sam Hirst je na najavi izložbe u New Yorku priznao da je sam naslikao jako malo točaka, te da su većinu naslikali njegovi asistenti. U galeriji Gagosian nisu htjeli reći kakve će cijene biti ponuđene, ali kao podsjetnik treba reći da su na aukcijama slike točaka dostizale cijene od 1,8 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Guardian prilično opširno i entuzijastično najavljuje ovu Hirstovu izložbu, američki Forbes je zauzeo malo kritičniji stav:

"Istina je, ne mogu si pomoći a da se ne sjetim majčinog komentara, kada je, kao vlasnica galerije u New Yorku prvi put posjetila Hirstov studio u Londonu 1988. godine. 'Taj tip jednostavno ne zna slikati', kazala je. Ali čovječe, barem zna senzacionalizirati. Očito, to je sve što je potrebno", napisala je Abigail R. Esman za Forbes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo