Festivalska poruka tolerancije dirnula i nekadašnje ekstremiste

Festival židovskog filma kulturna je manifestacija, a vjerujemo da poruka tolerancije koju širimo nalazi svoj put do šire publike.

24.5.2012.
9:44
VOYO logo

Naime, skupina turista iz Izraela koji su u Hrvatsku došli zbog planinarenja na Velebit, prolazeći gradom slučajno je ugledala je festivalski natpis iznad kina Europa, Festival tolerancije. Potom su pogledali film iz programa – dokumentarac 'Dubak – palestinski Židov' te se oduševili prepoznajući među protagonistima jednog od svojih prijatelja.

U tom trenutku ispred kina ugledali su počasnog predsjednika Festivala Branka Lustiga kojeg su Izraelci prepoznali i odmah mu prišli. Jedan od njih imao je specijalno dirljivu priču o tome što za njega znači tolerancija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije 15 godina sam bio jako ekstreman mladi čovjek. Prošao sam veliku promjenu i sada sam predsjednik pokreta za mir i borim se za mirno rješavanje židovsko-palestinskih odnosa. Kada sam danas ugledao natpis 'festival tolerancije' i uz to shvatio da je židovski nisam mogao vjerovati. Moj život sada teži miru i toleranciji", rekao je Izraelac i srdačno se zahvalio Branku Lustigu koji je ostao dirnut ovom gestom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj događaj svojevrsan je zaključak festivala te lijep pokazatelj da su i stranci u Zagrebu pokazali interes i prepoznali vrijednost Festivala židovskog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo