Uzas i strahote konclogora pretocene u umjetnicke slike

Izlozba "Umjetnost protiv zaborava", ostavstina zrtve holokausta, austrijskog umjetnika Adolfa Frankla otvara se 5.

1.5.2014.
21:03
VOYO logo

Franklove slike tocno odrazavaju uzas i strahote logora, a posjetioci ce razgledavajuci izlozbu moci dozivjeti isto ono sto smo osjetili pri nedavnom posjetu Auschwitzu, rekao je predsjednik Festivala tolerancije Branko Lustig na danasnjoj konferenciji za novinare. Nevjerojatno je koliko te njegove slike chagallovskih boja, s ljudima u zraku koje odvode u logore, vjerno docaravaju ono sto se tamo dogadalo i ostavljaju snazan dojam, dodao je.

U prizemlju Galerije Klovicevi dvori izlozit ce se 38 radova iz stalnog postava Artforum galerije iz Beca umjetnikova sina Thomasa, koji je inicirao odrzavanje izlozbe nakon sto je Lustigu u Zagrebu ostavio katalog s djelima svog oca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor likovnog postava Mario Beusan smatra posebno zanimljivim sto su umjetnikova sjecanja na dogadaje u Auschwitzu sastavljena od umjetnickih dozivljaja i prenesena u likovnu umjetnost. Slike se nizu filmicno, gotovo stripovski, a legende su vece nego inace jer su tekstovi koji ih opisuju njihov sastavni dio i jako bitni za razumijevanje djela, ustvrdio je Beusan, dodavsi da je postav osmisljen s pijetetom i na jednostavan nacin jer djela sama pricaju potresnu pricu.

Direktorica Festivala Natasa Popovic rekla je da je zajednicka nit svim dogadanjima popratnog programa Festivala, koji ce se odrzati od 18. do 24. svibnja u Zagrebu, upravo 'umjetnost protiv zaborava'. Izlozba prepricava holokaust i strahote koje su se dogodile prije sedamdesetak godina, a kao i za ostala dogadanja ulaz na nju je besplatan jer zelimo da takvi sadrzaji budu dostupni svim drustvenim skupinama, napomenula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adolf Frankl (1903., Bratislava - 1983., Bec) studirao je povijest umjetnosti i slikarstvo u rodnom gradu. U rujnu 1944. zajedno s obitelji deportiran je u slovacki koncentracijski logor Sered te u Auschwitz-Birkenau. Nakon evakuacije tog logora prezivljava Althammer gdje ga u sijecnju 1945. oslobada Crvena armija.

Potom se vraca se u Bratislavu gdje pocinje stvarati ciklus "Vizije iz pakla - umjetnost protiv zaborava", a iako nije puno govorio o svom iskustvu iz logora, do kraja zivota je slikao na tu temu. Temi traume pristupa gotovo dokumentaristicki, pored snaznih koloristickih platna na komadicima papira ilustrira scene uzasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlozba u Klovicevim dvorima, organizirana i u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, bit ce otvorena do 25. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo