Festival na koji nije imun ni moćni Pixar

U Varaždinu će se od 9. do 11.

15.1.2010.
15:15
VOYO logo

VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin predstavlja isključivo filmove koje su radila djeca i mladi, a cilj i želja glavnih organizatora VAFI-ja je da na jednom mjestu okupe sve male animatore, njihove voditelje, profesionalce i ljubitelje animiranog filma iz Hrvatske, ali i iz cijelog svijeta, te promoviraju dječje stvaralaštvo na svim razinama.

O pripremama i koncepciji ovog značajnog projekta porazgovarali smo s organizatorima Sandrom Malenicom i Hrvojem Selecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je došlo do ideje i pokretanja festivala VAFI?

Već unatrag nekoliko godina VANIMA – studio internacionalnog filma iz Varaždina, razmišlja o pokretanju internacionalnog festivala animiranog filma na kojem bi glavnu ulogu imalo isključivo stvaralaštvo djece i mladih. Udruga se već dugi niz godina bavi izradom animiranih filmova, a kroz rad je prošlo preko tristotinjak djece i mladih. Rezultat je preko stotinjak filmova koji su mnogo puta bili zapaženi diljem Hrvatske, ali i izvan granica naše države. Potaknuti time, prošle godine smo odlučili osnovati VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin, objašnjava inicijalnu ideju jedna od organizatorica festivala Sandra Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je prošla, a i ova godina prilično loša za kulturne manifestacije i započinjanje projekata takve vrste, kako se VAFI financira i jeste li pronašli sponzore?

Iako u strahu zbog trenutne krize, ali i slabe financiranosti u području kulture općenito, organizatori s pomno isplaniranom projektnom dokumentacijom festivala već neko vrijeme traže i dobivaju podršku u vidu partnerstva i sponzorstva. Za sada su VAFI podržali i Grad Varaždin i Varaždinska županija, Hrvatske filmski savez, ASIFA, Koncertni ured Varaždin, Pučko otvoreno učilište Varaždin, Gradski muzej Varaždin, Zajednica tehničke kulture grada Varaždina te Microsoft Innovation Center.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim putem također pozivamo i zainteresirane tvrtke da nam ukažu povjerenje, te da nam se pridruže kao sponzori festivala. Sve informacije i kontakti mogu se pronaći na web-stranici www.vanima.hr navodi Hrvoje Selec.

Po čemu bi taj festival trebao biti drugačiji od drugih?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival prikazuje isključivo animirane filmove koje su radili djeca i mladež, a glavni cilj i želja je da se na jednom mjestu okupe svi mali animatori, njihovi voditelji, profesionalci i ljubitelji animiranog filma iz Hrvatske, ali i iz cijelog svijeta te da promoviraju dječje stvaralaštvo na svim razinama. Sam festival ima tri kategorije: MINI – za djecu do 10 godina, MIDI – za djecu od 11 do 14 godina i MAXI – za djecu od 15 do 18 godina starosti.

VAFI će se održati na trima lokacijama – u kinu GAJ, multimedijalnoj dvorani Herzer te u Prvoj gimnaziji Varaždin. Prva gimnazija Varaždin će ujedno, zajedno s I. osnovnom školom Varaždin, biti i domaćin djeci i mladima koji kao gosti stignu na festival. Time želimo potaknuti poznanstva među djecom koja će se jednog dana moguće pretvoriti u prava prijateljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjednički filmovi s festivala bit će prikazani na festivalima u San Franciscu, Los Angelesu te San Diegu, s kojima se dogovara partnerstvo za sljedeću godinu, kada bi nas mogli posjetiti i animatori iz Pixara i DreamWorksa (Preko ograde, Priča o igračkama, Čudovišta iz ormara, U potrazi za Nemom...), a u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom filmovi će putovati i diljem Hrvatske.

Kakav je interes za festival i kako stoje stvari s brojem zaprimljenih prijava?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako prijave za sudjelovanje na festivalu traju do 15. siječnja, za sada vam možemo otkriti da imamo više od sto prijava iz preko dvadesetak zemalja svijeta, što nas jako veseli jer se festival održava po prvi puta! S obzirom na toliko zainteresiranih te samu specifičnost festivala, ne sumnjamo u dugoročni uspjeh festivala VAFI, a ujedno i plan da Varaždin i Hrvatska postanu prepoznatljivi u našoj regiji upravo po stvaralaštvu animiranog filma djece i mladih.

S kim surađujete na ovom projektu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor partner festivala je Borivoj Dovniković Bordo – renomirani autor animiranih filmova te jedan od 40 najboljih animatora svih vremena (ujedno i dobitnik ASIFA-ine nagrade za životno djelo ove godine). Bordo će u sklopu festivala imati izložbu, projekciju filmova te će predstaviti svoju knjigu Škola crtanog filma.

Također će na festivalu biti predstavljen i Four river festival, organizirat će se kreativno-edukativne radionice za djecu te projekcije filmova za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za kraj, koja su očekivanja od VAFI-ja?

Ovaj hvalevrijedan projekt dočekan je s oduševljenjem, te ne sumnjamo da će se vizija koju imamo ostvariti te da će dugoročno gledano Varaždin postati prepoznatljiv upravo po stvaralaštvu animiranog filma djece i mladih, te time i nezaobilazno mjesto na karti dječjeg filmskog stvaralaštva u našoj regiji, ali i Europi i svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo