Europa je koncert velikih i malih

29.1.2010.
11:16
VOYO logo

Urednica knjige Nives Tomašević istaknula je kako je riječ o briljantnim esejima S. P. Novaka, koji kroz deset poglavlja nastoji prikazati civilizacijske korijene i kulturnu baštinu najstarijeg kontinenta.

Teatrologinja Mani Gotovac rekla je kako je ovo knjiga o povijesti sukoba i ratova na europskom kontinentu koji je najočitiji u 20. stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pristup povijesti Europe autor je dao kroz nekoliko paradoksalnih primjera. Mani Gotovac istaknula je četiri momenta koja su po njezinoj ocjeni najvažnija u knjizi - to su djelovanje Karla Velikog i Erazma Roterdamskog, začetnika humanističke ideje, doba renesanse te četvrto razdoblje koje se odnosi na naše doba.

Ovu povijest usporedila je s koncertom, u kojem, kao niti u kazališnom komadu, proces nije do kraja završen, napomenuvši kako autor progovara i o računalnoj prevlasti novog doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Vlaho Bogišić istaknuo je kako je ideja o Europi objavljena u prethodnoj Prosperovoj knjizi "Slaveni u renesansi" koja je nedavno predstavljena.

Govorio je o prvom susretu s autorom prije 30-tak godina te o njegovom iznimnom angažmanu u hrvatskim kulturnim institucijama. Naglasio je kako je Slobodan Prosperov Novak vrlo plodan autoru koji je urednik i pokretač mnogih projekata važnih za našu književnost i kulturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za usporedbu Novakove knjige, odnosno govoru o Europi, kao primjer izdvojio je "Travničku kroniku" nobelovca Ive Andrića, kojeg Bogišić smatra najboljim europskim romanom.

Autor Prosperov Novak istaknuo je kako je povijest Europe, povijest sukoba te zbog toga ta povijest više ne bi trebala biti instrument političkih ili nacionalnih podjela. Smatra kako Europa nalikuje orkestru, i zato jer niti je odjednom rođena niti je nastala jednim kraljevskim dekretom, a niti će ikad nekim dekretom biti proglašeno njezino finalno ili savršeno stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i Mani Gotovac kazao je kako je sudbina Europe slična nepripremljenom koncertu s različitim nacionalnim interesima. Europa je rezultanta kontradiktornih rasnih religijskih i kulturnih dodira, posljedica je međukontinentalnih prožimanja pa niti jedna od njezinih epoha od neolitika do postmoderne, nema u sebi iznimnu čistoću ili jednoznačnost, zaključio je Slobodan Prosperov Novak.

Knjiga "Pričaj mi o Europi" u izdanju naklade Ljevak je bogato ilustrirana fotografijama o prošlosti, kulturi, umjetnosti, literaturi i drugim događanjima iz pravno-političke i kulturne povijesti koji su obilježili kontinent zvan Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo