Dva Vafija ostaju u Hrvatskoj, jedan putuje u Veliku Britaniju!

2.5.2011.
10:53
VOYO logo

Dodjelom nagrada u multimedijskom centru Kult i svečanim zatvaranjem završio je 2. internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI, koji je organizirao Filmsko-kreativni studio VANIMA pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Hrvatskog audiovizualnog centra.

U tri kategorije za statuu Vafi i četiri ravnopravne druge nagrade po kategoriji natjecalo se 87 animiranih filmova u pet službenih projekcija, a nakon odgledanih 300 minuta žiri u sastavu Dan Bennet, predsjednik te članice Vera Vlajić i Ana-Marija Vidaković odabrao je najbolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji MINI – statuu Vafi dobio je animirani film "Ludara" (Nuts House) devetogodišnje djevojčice-animatorice Sonje Pongračić iz Kreativno-filmskog studija VANIMA iz Varaždina. U kategoriji MIDI – statuu Vafi dobila je grupa autora iz Velike Britanije za animirani film "Može li se crva naučiti plesati tango?" (Can you teach a worm to tango?) Stogursey Primary School iz Bridgetowna. U kategoriji MAXI – statua Vafi pripala je animiranom filmu Jane Fantov (17) i Stelle Hartman(14) iz zaprešićkog FKVK-a – "1000 ždralova"( 1000 Cranes).

Predsjednik žirija Dan Bennet istaknuo je kako je na VAFI-ju vidio mnogo prekrasnih i kvalitetnih animiranih filmova različitih stilova, te da Festival na najbolji način predstavlja stvaralaštvo djece i mladih, što je izvrsno za budućnost animacije u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Animatorice iz Tajvana, iznenadile su publiku na zatvaranju izvevši lutkarsku predstavu, koja ih je nagradila velikim pljeskom. U dobroj atmosferi na zatvaranju je vladalo oduševljenje i razdraganost i publike i nagrađenih, a pojavile su se i suze radosnice.

Prepuna dvorana Kulta na otvorenju i zatvaranju festivala, ali i svim službenim i off projekcijama animiranih filmova za djecu i odrasle samo je potvrdila dobar izbor filmova i programa te da je VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin već u svom drugom izdanju zauzeo važno mjesto među takvim festivalima u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govori o tome i podatak da je u tri dana festivala Varaždin bio domaćin više od osamdeset gostiju velikih i malih animatora iz SAD-a, Kine, Tajvana, Poljske, Izraela, Srbije, Slovenije, ali i brojnih hrvatskih gradova (Šibenik, Rijeka, Osijek, Zagreb, Zaprešić, Čakovec...)

Veliko zanimanje studenata, djece i odraslih za radionice koje su na festivalu održali Josh Staub, animator iz Disneya, Dan Bennet, osnivač i producent ovogodišnjeg partnerskog festivala – Los Angeles Children's Film Festival, predstavnici Luminusa, volonterke Iva i Željka Tkalec te Klinfo kutak pokazale su da su i teme – kako napraviti uspješnu reklamnu kampanju, kako do karijere u Disneyu, kako nastaju Disneyevi blockbusteri i pripovjedne tehnike u Disneyevim filmovima, pa i crtanje likova, odnosno izrada origami ždralova - pun pogodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Animirani filmovi od Oscarom nagrađenog Surogata do prvi puta na VAFI-ju prikazanog "Dobrodošli na planet Zemlju" našeg jedinog Oskarovca Dušana Vukotića, kojem je ovogodišnji Festival bio posvećen uz atraktivnu izložbu u palači Herzer na kojoj su organizatori izložili fotografije koje prikazuju dio njegova života i nagrade koje je dobio, pa slike iz njegovih filmova, te knjigu snimanja u pravoj veličini, u kojoj se vidi koliko su Vukotiću pri stvaranju filmova bili važni detalji također su bili izvrsno posjećeni. Izložbu je otvorio veteran zagrebačke škole animiranog filma i Vukotićev prijatelj Borivoj Dovniković – Bordo, ujedno i partner prošlogodišnjeg VAFI-ja.

Brojni su gosti jednako oduševljeni Festivalom i baroknim gradom, koji će, kako je istaknula Vesna Dovniković, predsjednica ASIFA-e Hrvatske i glavna tajnica svjetske ASIFA-e, zahvaljujući ovom jedinstvenom festivalu koji njeguje i predstavlja stvaralaštvo djece i mladih, postati centar svjetske animacije. S obzirom je dio gostiju bio smješten u varaždinskim obiteljima, posebnu pohvalu gosti su uputili i domaćinima – Varaždincima. Atraktivan program festivala, prekrasan grad i gostoljubivost Varaždinaca pohvalio je i Dan Bennet, osnivač partnerskog festivala iz Los Angelesa. Razveselio ga je odaziv djece i mladih na radionice i predavanja, ali i na projekcije animiranih filmova s partnerskog festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odrasli su se u velikom broju odazvali na projekcije odabranih filmova iz arhive Animafesta, koje je odabrala savjetnica Festivala Margit Antauer.

I humanitarna akcija VAFI 4 Japan, koja je organizirana u suradnji s Crvenim križem Varaždinske županije za stradale u katastrofalnom potresu i tsunamiju u Japanu također je izazvala veliki interes i odaziv brojnih donatora, a više od pedeset djece, mladih i odraslih u palači je Herzer na radionici održanoj tim povodom, naučilo izraditi origami ždralove te nešto više o samom Japanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna zahvala organizatora ide sponzorima, zahvaljujući kojima su svi programi bili besplatni i otvoreni za javnost, Društvu Naša djeca i malim bubnjarima koji su oduševili sudionike na otvorenju festivala te svim volonterima koji su se brinuli o tehničkoj provedbi festivala, ali i brojnim gostima koji su iz Varaždina sa 2. VAFI-ja otišli puni dojmova i obećanjem da se vidimo i iduće godine.

A iduće godine, 3. VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin održat će se od 13. do 15. travnja, a partner će biti - Japan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona