Društveni angažman 'Ane i Mije'

Ana i Mia personificirani su izrazi za anoreksiju i bulimiju u govoru oboljelih djevojaka. Ova društveno angažirana predstava zaživjet će na Maloj sceni 29. siječnja.

20.1.2010.
17:32
VOYO logo

Hvaljeni autorski tandem Anica Tomić i Jelena Kovačić u kazalištu Mala scena priprema novu predstavu za mlade na temu anoreksije i bulimije.

Oboljelu djevojku igra Nika Mišković, a njezinu prijateljicu Mia Biondić. Riječ je o mladim glumicama, polaznicama magisterija glume na zagrebačkoj ADU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praizvedba predstave bit će 28. siječnja, a svečana premijera 29. siječnja.

U Hrvatskoj od poremećaja u prehrani boluje oko 90.000 osoba, uglavnom mladih djevojaka. Pričajući o bolestima, predstava istovremeno govori i o suosjećanju, razumijevanju, odrastanju, tijelu, hrani, usamljenosti, hrabrosti, ali i o ignoranciji i potpunoj neosjetljivosti društva koje oboljele odbacuje i na svojevrsni način stigmatizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imala sam trinaest godina, nisam znala što se događa, nitko mi nije rekao što se događa. Ana je izabrala mene… Ana me uvjerila da ne mogu živjeti bez nje. Uvijek je kraj mene… Toliko sam puta od nje pokušala pobjeći. Ponekad mi se činilo da sam u tome uspjela, da sam konačno pronašla pravo skrovište, ali Ana me uvijek pronađe, uvijek zna pronaći svoj put. I nije sama. Ana nikada ne dolazi sama. Ruku pod ruku s Miom…” - jedan je od monologa potresne predstave koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a upravo je strateški cilj Male scene da, promičući hrvatske tekstove i autorski rad mladih umjetnika, pronađe dijalog s djecom i mladima u društveno odgovornim projektima koji ruše razne tabue odrastanja.

“Ovom predstavom, kao i tijesnom suradnjom na projektima stručnog usavršavanja na kojima su Anica i Jelena posredstvom Male scene sudjelovale (redateljski seminar u Čakovcu, Playwrights Forum u Poznanu, Poljska i susret Next generation ASSITEJ International u Berlinu, Njemačka), želimo ove dvije mlade umjetnice pridobiti za kazalište za mladu publiku i tako popuniti praznine koje se javljaju zbog nedostatka mladih umjetnika zainteresiranih za kazalište za mlade, zbog čega nastaje sve veći jaz između suvremenog kazališta za djecu i mlade u Europi i onoga u Hrvatskoj.”, izjavio je umjetnički direktor Male scene Ivica Šimić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anica Tomić i Jelena Kovačić cijenjene su autorice mlađe generacije koje već niz godina surađuju u raznim kazališnim projektima u kojima glume, režiraju, pišu tekstove i rade dramaturgiju.

Još u srednjoj školi Anica Tomić osnovala je alternativnu kazališnu grupu Theatre da femmes, jednu od najvažnijih alternativnih grupa devedesetih kojoj se kasnije pridružila i Jelena Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo