Što nam sve donosi slavljenički Animafest?

Na ovogodišnjem 40. Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb, koji će se održati od 29. svibnja do 3. lipnja, u natjecateljskim programima i panoramama prikazat će se ukupno 171 film.

22.5.2012.
13:48
VOYO logo

Kako je najavio u utorak na konferenciji za novinare Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta, u Zagreb stiže više od 100 gostiju iz inozemstva koji će predstaviti svoje radove. Posebno drag gost domaćinima bit će pionir nezavisnog animiranog filma Japanac Yojia Kuria, dobitnik ovogodišnje Animafestove nagrade za životno djelo. U najzanimljivijom dijelu programa - Velikom natjecanju između 32 naslova prikazat će se nagrađivani hrvatski filmovi Cvijet bitke Simona Bogojevića Naratha i Zašto slonovi Marka Meštrovića. U ovom programu prikazat će se poštovanja vrijedan broj filmova iz Kine i Japana, a sa svojim filmom Veliki zec stiže i Atsushi Wada, koji je za taj rad dobio Srebrnog medvjeda za najbolji kratki film na ovogodišnjem Berlinaleu.

Kineski predstavnici su Xu An i Xi Chen s filmom Kupon za žito, pričom smještenom u doba Kulturne revolucije koja obilazi sve ovogodišnje europske festivale. Europsku animaciju u Velikoj konkurenciji predstavljaju najnoviji radovi cijenjenih animatora poput dobitnika Animafestova Grand prixa Georgesa Schwizgebela (Romansa, švicarski film rađen u koprodukciji s Kanadom), Rostoa (mračno i fantastično tridesetominutno Čudovište iz Nixa) i Everta de Beijera (Dođi k sebi!). U Zagrebu će se predstaviti i estonska škola, čiji je najpoznatiji predstavnik ovogodišnji član žirija Priit Pärn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmovi iz Velikog natjecanja prikazivat će se u kinima Europa i Cineplexx Centar Kaptol.

Koko i duhovi među nenemjenskim filmovima

U popisu Natjecanja namjenskih filmova na Animafestu zagrebačku publiku posebno će razveseliti ime njihova omiljena autora: Britanca Phila Mulloya. Njegove animacije često se pojavljuju u serijama. Jedini predstavnik domaće animacije u ovom programu je mladi animator Alen Vuković. Njegova špica za dugometražni film Koko i duhoviDanijela Kušana proglašena je najboljim namjenskim filmom ovogodišnjih Dana hrvatskog filma. Program Natjecanje namjenskih filmova prikazivat će se u Cineplexxu Centra Kaptol. U Studentskom natjecanju bit će prikazana ukupno 33 filma. Među njima su Prekrižene haringe, norveški film koji su radile dvije domaće autorice - Ivana Bošnjak i Lea Vidaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jubilarno izdanje ovogodišnjeg Animafesta posebnu pozornost usmjerit će prema svojoj najveselijoj publici – djeci. U šest festivalskih dana zagrebački Cineplexx Centar Kaptol pretvorit će se u kino za djecu - prikazat će se ukupno 35 filmova. Tijekom cijelog dana, od 10 do 18 sati, prikazivat će se filmovi prema uzrastima, uz gledanje filmova djeca će imati priliku sudjelovati u radionicama te o animaciji učiti kroz igru.

Vremeplov kroz filmove

Izdvojit ćemo i ovogodišnji zanimljiv program - Majstori animacije - Grand Prix 1972–2012, svojevrsni vremeplov u kojem će biti prikazani svi dosadašnji dobitnici Velike nagrade Animafesta. Među njima se nalaze neki od najznačajnijih svjetskih animatora i animatorica koji su kroz 40 godina gostovali u Zagrebu. Bit će zanimljivo prisjetiti se prvog ikada filma nagrađenog Grand prixom Animafesta, Bitka kod Keržence Rusa Ivana Ivanov-Vanova i Yuria Norsteina. U društvu dobitnika Velike nagrade posve zasluženo nalaze se i dva domaća autora: Nedeljko Dragić s filmom Dnevnik i Zdenko Gašparović sa Satiemaniom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novost u ovogodišnjem Animafestu je program 3x3 u kojem će predstaviti tri filma troje autora jakih izričaja i međusobno potpuno različitih pristupa. Riječ je o radovima trojice autora filmova iz Velikog natjecanja, po izboru umjetničkog direktora festivala Daniela Šuljića. Treba spomenuti i program Čudno voće, koji predstavlja izbor filmova izvrnutog i čudnog humora koji su se pojavili u posljednjih nekoliko godina i zavladali kao stilski val na animacijskoj sceni.

Ovogodišnji Animafest proslavit će svoj četrdeseti rođendan izložbom u Galeriji ULUPUH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve informacije o pojedinim programima i raspored projekcija možete pronaći na web stranici Animafesta.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo