Dokumentarni film „Kosma“

Život izvan okvira vesti i politike

25.3.2013.
5:37
VOYO logo

Dokumentarni dugometražni film "Kosma" premijerno će biti prikazan 29. marta, s početkom u 20:00 časova u Velikoj dvorani "Sava Centra". Tema filma je radijska mreza "Kosma" koja već 10 godina predstavlja jedinu vezu između izolovanih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji kao i život izvan okvira vesti i politike.

Rediteljka i scenaristkinja fima, Sonja Blagojević na svojevrstan način prikazuje zivot pretvoren u zvuke FM frekvencije koji putuju preko predela i napuštenih kuća, probijajući barijere nepremostive za njihove slušaoce. Nestanci struje i vode, strah, nadletanje hilikopeta, napadi i protesti upleteni u jednostavne ljudske želje i ambicije u prostorima bogate zive i prisutne istorije i tradicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Kada sam se prvi put vratila sa Kosova, mnogi su me pitali: “Kako je tamo?”. Na osnovu mog kratkog boravka nisam mogla da im dam precizan odgovor, ali nisam mogla da prestanem da se pitam: “Kako je zapravo tamo?”, a najviše: “Kako je ljudima koji zive tamo?”.Zbog toga sam izabrala da radio zvuk bude moja vodilja i idući za izazovom koji tema postavlja, odlučila sam da vizualizujem taj zvuk! -- izjavila je mlada autorka.

Među protagonistima filma je jedan od osnivaća te mreže, novinar i voditelj Živojin Rakočević. Snimanje su podržali Ministarstvo kulture, Filmski centar i Sekretarijat za kuluru grada Beograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo