'Dok suraduju Francuska i Njemacka - Europa nece biti ugrozena'

Akademik Viktor Zmegac izjavio je u utorak navecer kako je Europa od svih kontinenata najbolja po svojoj duhovnosti.

21.5.2014.
7:41
VOYO logo

Zmegac je to izjavio na „Zagrebackom festivalu knjige – festival za sve, knjiga za svakoga“, u zagrebackoj knjizari Profil megastore, a koji se odrzava od 20. do 24. svibnja.

Najavio je izlazak iz tiska svoje nove knjige prije ljeta pod nazivom „Europa x X.“ te istaknuo kako ona sadrzi deset poglavlja, koja su „ulancano strukturirana“ na nacin da u lancu prikazuju neke pojave vazne za europsku povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Zmegacevu misljenju Europa je sustav vrijednosti i bogatstva, a Sjeverna Amerika je samo njezina depadansa.

Podsjetio je kako Europa pociva na ideji ujedinjenja, koja se pojavila u 17. stoljecu u Francuskoj te dodao kako je ta ideja ubrzo zaboravljena, ali se pojavila opet u Austriji nakon Prvoga svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je kako je ponovna bila zaboravljena te se pojavila nakon Drugoga svjetskog rata, a koju su u stvarnost proveli Francuska i Njemacka.

„Dok suraduju Francuska i Njemacka - Europa nece biti ugrozena“, rekao je dodavsi kako usprkos nasem nestrpljenju promjene koje ocekujemo nece doci preko noci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je kako je EU utemeljena na vrijednostima kao sto su jednakost i vladavina prava, tolerancija, individualizam i sloboda.

Ocijenio je kako se sloboda manifestira na tri razine te dodao kako se ona odnosi na politicke slobode, u gospodarskom smislu na sustav konkurencije te umjetnicke slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viktor Zmegac roden je u Slatini. Od 2002. je professor emeritus Sveucilista u Zagrebu. Autor je mnogih knjiga, medu kojima i knjige „Povijesna poetika romana“.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo