Dodjelom nagrada najboljim filmovima završio 25. Animafest

Image
Foto: PIXSELL, Nina Đurđević
14.6.2015.
22:29
PIXSELL, Nina Đurđević
VOYO logo

Ne možemo živjeti bez kozmosa nagrađen je kao naoko jednostavna i klasična priča koja kroz majstorski izvedeno čisto vizualno pripovijedanje, nijanse i detalje donosi razvoj dubokog prijateljstva, skršenog gubitkom i žaljenjem, obrazložio je žiri kratkometražnog filma.

Žiri za dugometražni fim nagradio je film Dječak i svijet jer "inovativno koristi umjetnost, spaja političke i emotivne osjećaje i vodi nas na šaroliko putovanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki od članova žirija natjecanja kratkometražnog filma dodijelio je po jednu posebnu nagradu – Yumi Joung njemačkom filmu GrumeniAndreasa Hykadea, Jayne Pilling francuskom Moje drago tijeloCalvina Antoinea Blandina, Chris Landreth kanadskom filmu MjesečarTheodorea Usheva, Leslie Felperin estonskom GospodarRiha Unta, a Veljko Popović korejskom Čovjek na stoliciDahee Jeong.

Isti žiri dodijelio je i Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće – američkom Svijetu sutrašnjiceDona Hertzfeldta o djevojčici koja putuje kroz vlastitu daleku budućnost te Nagradu Zlatko Grgić za najbolji prvi film snimljen izvan obrazovne institucije – filmu Amelia & Duarte portugalskih redateljica Alice Guimaraes i Monice Santos, ironičnoj impresiji kraja ljubavi napravljenoj u duhu technicolora iz pedesetih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između filmova novouvedenog natjecanja hrvatskog filma kao najbolji je izabran Život s Hermanom H. Rottom estonske redateljice s hrvatskom adresom, Chintis Lundgren, priča o suživotu štakora punkera i mačke buržujke, s obrazloženjem da je riječ o animaciji "koja nam donosi priču o nemogućem odnosu uz pomoć vrlo inteligentnog spoja glazbe, animacije i mnogo humora".

Nagradu Dušan Vukotić za studentske filmove osvojio je kratkometražni U međuvremenu britanskog autora Stephena McNallyja, spoj 3D kompjutorske animacije i ručnog crtanja. Prikazuje empatiju u urbanoj izoliranosti i "prenosi jedinstvenu priču podcrtanu hrabrošću i empatijom prema likovima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji dječji film je njemački DarJacoba Freya o dječaku koji većinu vremena igra video-igrice, dok je najbolji namjenski film video-spot Paradise Awaits poljskog autora Tomeka Duckija, koji tematizira Adamovu i Evinu grešnu priču kao underground party.

Posebna priznanja festivala dobili su hrvatski Tajni laboratorij Nikole TesleBrune Razuma, korejski PrevarantSang-hoa Yeona u dugometražnoj kategoriji, danski CjelinaWilliama Reynisha i korejski Poslijepodnevni satSeo-Roa Oha u studentskoj, te francuski LunePatricka Delagea i Tome Leoruxa u natjecanju dječjeg filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selekcijska komisija programa Animation goes MSU! najboljim je "site-specific" radom proglasila austrijski film MicrophobiaNikki Schuster.

Nagradu publike Mr. M dobili su kratkometražni Priča o medvjeduGabriela Osorioa te dugometražni Pjesma moraTomma Moorea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proteklih šest dana na Animafestu je prikazano više od 300 filmova. Osim bogatim programom projekcija, s atraktivnom temom posvećenom "Alisi u zemlji čudesa", festival se publici približio izašavši iz kina na zagrebačke ulice, tržnice i Zrinjevac, kojima su tako ovih dana šetali Alisa, Ludi Šeširdžija, Bijeli Zec i Gusjenica.

Izbor filmova ovogodišnjeg, 25. svjetskog festivala animiranog filma prikazat će se tijekom lipnja u mreži neovisnih kina diljem Hrvatske, od Zeline i Varaždina do Splita i Sinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo