Djeca skakala po crvenom fići pa ga uništila

Crveni fićo je oštećen!

8.7.2011.
15:10
VOYO logo

27. lipnja prije 20 godina Branko Breškić zaustavio je svog crvenog fiću ispred tenka JNA – taj čin postao je simbol otpora, a poslije i pobjede golorukog naroda pred nadmoćnim agresorom. Ipak kultni je fićo već u svojim prvim danima pretrpio znatna oštećenja.

Ne, ovaj put nije riječ o novom vandalskom ispadu, nego je fićo postao žrtva svoje popularnosti. Spomenik koji čine fićo i tenk T-55 težak 36 tona odlično je primljen među građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetnička instalacija, postavljena na inicijativu gradskog Odbora za branitelje, od samog postavljanja vrvi ljudima, najviše obiteljima s malom djecom – prolaznici zastaju i fotografiraju spomenik, a roditelji djeci objašnjavaju što on predstavlja. Upravo to – očuvanje povijesti i spomen na to kako se stvarala Hrvatska – efekt je koji se želio postići.

Nažalost, dječja znatiželja i razigranost ujedno su i glavni krivac za oštećenja na spomeniku. Djeca se penju na tenk i fiću, zbog čega su udubljeni hauba i krov automobila, a oštećeni su i spremnici za alat smješteni na boku tenka, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Oduševljeni smo, kako mi u Odboru, tako i gradonačelnik, prijemom instalacije među građanina. Tim više, ne želimo postavljati ogradu ili vratiti zaštitara jer to ne bi bilo to; želimo da ona živi s građanima, da je djeca mogu dodirnuti i slikati se, no molim još jednom sve sugrađane da čuvaju i sami pripaze na spomenik. Fićo je ipak 30 godina star, te molim roditelje da ne dopuštaju djeci da se penju na njega', apelirao je predsjednik Odbora za branitelje Miljenko Kolobarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo