Dežmanov prolaz na tri dana postao Montmarte

30.5.2011.
11:00
VOYO logo

Upravo se tamo održala trodnevna manifestacija Art Viva Likum, u kojem su svoje umijeće pokazali najbolji majstori filmske i kazališne šminke i maske, koji su uz ostale vizažiste publiku upoznali sa svim moćima profesionalnog make upa Kryolan. Sav taj umjetnički “šušur” bio je samo dio bogata programa koji je u srce Zagreba donio dašak Pariza i njegove slavne umjetničke četvrti Montmartrea.

Upravo je to bio najčešći komentar svih koji su sudjelovali u brojnim događanjima ili su tek prošli kroz umjetničku vrevu Dežmanova prolaza. Idejna začetnica i pokretačka snaga Art Viva Likuma, Tea Bilić, kaže da se “naježila” na samom početku manifestacije i tada shvatila da sav trud i muka nisu bili uzaludni:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bilo je doista nevjerojatno. Okupile su se poznate osobe, uglavnom glumci i pjevači, i slikari su radili njihove portrete. I tada je Dragan Despot počeo govoriti Krležinu monodramu Na rubu pameti'. Dodala je i da su podjednako dojmljive bile i suze Marije Braut na otvaranju izložbe Zagreb je Zagreb u Galeriji Urlich. Slavna fotografkinja, koja i ovom izložbom nudi svoju poetsku sliku Zagreba, godinama je priželjkivala izložbu baš u mitskom Urlichu, a dočekala ju je uz urnebesno otvaranje na kojem su svirali Cinkuši i na manifestaciji posve posvećenoj Zagrebu. A Likum je i ovim oživljavanjem Dežmanovog prolaza, koji je doslovno tri dana živio kao umjetnička oaza Zagreba, nastavio svoje obilježavanje posebna značenja Galerije Urlich.

Najstariji galerijski prostor Zagreba svoj je stoti rođendan proslavio još 2009., a danas, kada djeluje u sklopu Likuma, u svoju zadaću na prvo mjesto stavlja promociju i afirmiranje recentna likovnog stvaralaštva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tu će svrhu svakako poslužiti i djelo koje su zajedno na Art Viba Likumu stvorili Željko Senečić, Rudi Labaš i Hrvoje Šercar. Triptih dug tri metra njihova je posveta Zagrebu. Sami kažu da se sastoji od sakralnog, modernog i noćnog Zagreba pa svatko može izabrati onaj koji mu je najdraži. Upravo po tome pamtit ćemo prvo umjetničko buđenje Dežmanova prolaza.

Svatko je našao nešto sebi blisko i drago, a rođeni optimisti poželjeli su da im se ovakav Zagreb događa što češće. Ili da Likum osvoji cijeli Gornji grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo