Dalí u Naskovu dvorcu

U Mariboru je otvorena izložba grafičkih djela umjetnika Salvadora Dalíja koja predstavlja više od 200 grafičkih listova iz Dalíjevih najopsežnijih opusa, Biblie Sacre i Božanske komedije.

29.12.2009.
12:19
VOYO logo

Izložba je postavljena u obnovljenom Naskovu dvorcu koji je važan spomenik lokalnoga značaja, a od godine 2001. upisan je i u Registar kulturnih dobara.

Opusi će biti izloženi u cijelosti, a posjetitelji će ih moći razgledati do 14. ožujka 2010.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalíjevom opsežnom opusu, slikarskom, dizajnerskom pa čak i kiparskom, grafika predstavlja ono područje stvaranja koje je njegovu umjetnost približilo širem krugu publike.

Grafička djela većim su dijelom nastajala u serijama i izlazila u grafičkim mapama, a grafika je za Dalíja bila odlična prilika za ilustriranje literarnih djela, koja su mu bila posebno bliska i koje je želio likovno komentirati i nadgraditi po svojoj želji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najopsežnije serije ilustracija nastale su za Danteovu Božansku komediju i Bibliu Sacru. Oba ciklusa ilustracija pripadaju njegovom drugom – „nuklearno-mističkom“ razdoblju kojega obilježava udruživanje religioznih sadržaja s najnovijim znanstvenim otkrićima, naročito atomske fizike i matematike.

Dalí je ilustriranjem književnim djelima darovao svojevrsnu nadgradnju koja ne olakšava razumijevanje teksta, već ga dodatno otežava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biblia Sacra

Dalíjeve ilustracije za Bibliu Sacru sastoje se od 105 litografija i slove kao najopsežnije objavljeno Dalíjevo djelo. Autor ga je stvarao između 1963. i 1969., a naručitelj je bio Dalíjev prijatelj i pokrovitelj Giuseppe Albertto koji si je postavio zadatak da umjetnika dovede Bogu i, preko proučavanja Biblije, natrag u utočište katoličke crkve.

Božanska komedija

Nešto posve drugo je Dalíja tjeralo u istraživanje Danteovog svijeta i njegove Božanske komedije, jer se ovim srednjovjekovnim literarnim genijem bavio više desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanska vlada ga je 1950. godine, prilikom sedamstote godišnjice Danteovoga rođenja, unajmila da izradi ilustracije za posebno izdanje Božanske komedije. Tada je rekao da to književno djelo odražava njegov vlastiti duhovni razvoj, a kasnije je kontroverzno izjavio da nikada nije čitao Komediju.

Dok na ilustracijama za Komediju možemo primijetiti barem neke glavne karakteristike ili “velike teme“ njegove umjetnosti, na prvi pogled ilustracije Biblije jedva bismo rekli da pripadaju Dalíju. Za njih je Dalí upotrijebio posebnu tehniku „pucanja“ boje na papir, tzv. buletizam, svoj vlastiti izum. Iz ispucanih mrlja boje različitim tehničkim pristupima dovršavao je ilustracije. Neke od ilustracija imaju dodira čak i s apstrakcijom, iako je Dalí bio njen glasni protivnik jer je, po njegovu mišljenju, prava umjetnost samo ona koja je u stanju ispričati priču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U muzejskoj trgovinici moći ćete u sklopu izložbe kupiti brojne publikacije o umjetnosti i umjetnicima, između ostalih i literaturu o umjetnosti Salvadora Dalíja, te ostale suvenirske proizvode.

Izložbu Dalija možete pogledati svaki dan od 9 do 19 sati, sve dane u tjednu, osim 25. prosinca i 1. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena ulaznice je 6,5 EUR, a za studente i umirovljenike 5,5 EUR.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo