Da Vincija će ekshumirati da saznaju je li on Mona Lisa

Grupa talijanskih znanstvenika planira ekshumirati ostatke Leonarda da Vincija kako bi rekonstruirala njegovo lice i pokušala riješiti misterij - je li Mona Lisa zapravo autoportret samog umjetnika

25.1.2010.
14:08
VOYO logo

Znanstvenici talijanskog Nacionalnog odbora za kulturnu baštinu zatražili su dozvolu za otvaranje grobnice Leonarda da Vincija u zamku Amboise u dolini Loire, piše britanski Telegraph.

Tvrde da bi na taj način tajna koja već stoljećima ''visi'' u zraku, uskoro mogla biti otkrivena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antropolog Giorgio Gruppioni smatra kako će ovaj projekt ‘baciti’ novo svjetlo i pomoći u razjašnjavanju brojnih misterija iz života najpoznatijeg renesansnog slikara.

"Ako uspijemo pronaći njegovu lubanju, onda ćemo uspjeti i rekonstruirati Leonardovo lice kako bi ga usporedili s Mona Lisom”, rekao je Gruppioni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su se uspjeli dogovoriti s vlasnicima zamka u kojem je sahranjen Leonardo, a zeleno svjetlo za istraživanje mogli bi dobiti početkom ljeta.

Vođa tima znanstvenika, Silvano Vincenti, naglasio je kako bi se nakon ekshumacije prvo radilo na utvrđivanju toga da li ti ostaci zaista pripadaju Leonardu da Vinciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slika Mona Lise je i nakon toliko godina obavijena velom tajne, a mnogi znanstvenici vjeruju da je slavni umjetnik bio homosekusalac, te da ga je ljubav prema zagonetkama dovela do toga da sebe predstavi kao ženu.

Međutim ovaj projkat jeizazvao je i mnoge kontroverze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nicholas Turner, bivši kustos u muzeju Getty rekao je kako bi se Leonardo zasigurno dobro nasmijao da može čuti ove teorije.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo