Copy of Zadivljujuće iskustvo koje bi svatko trebao doživjeti

Nema toga tko još kao malo dijete nije želio pretrčati ispod duge ili barem na trenutak biti dio tog privlačnog šarenila boja. E, pa sada je i to moguće, barem u Danskoj.

30.5.2011.
16:27
VOYO logo

Umjetnik svjetlosti i znanstvenik vremenskih promjena, dansko-islandski umjetnik Olafur Eliasson, još je jednom angažirao prirodu koja mu je postala partner u najnovijem radu – Your Rainbow Panorama. Riječ je o impresivnoj instalaciji – ostakljenom kružnom hodniku obojanom spektrom duginih boja, postavljenom na vrh muzeja ARoS u danskom gradu Aarhusu.

Eliassonov projekt je na natječaju Sky Space iz 2007. godine pobijedio ideje ureda Dominique Perrault, Diller Scofidio +Renfro, te Maye Lin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncept natječaja bio je iskoristiti potencijal krova muzeja kao novog izlagačkog prostora, čija je konstrukcija tijekom gradnje bila ojačana kako bi primila rad monumentalnog mjerila. Kako je glavni koncept muzeja zasnovan na Danteovoj „Božanstvenoj komediji“, gdje svaki kat predstavlja određeni segment Danteova putovanja (uključujući radove umjetnika Billa Viole, Jamesa Turrella, Pipilotti Rist…), tako je krov ujedno postao liminalni dio između pakla i nebeskog raja.

Eliassonova duga, odnosno aureola, kako su je neki kritičari nazvali, kontrastira samoj pojavnosti muzeja, ali se idealno nastavlja na njegov laboratorijski pristup umjetnosti. Njegov je rad usmjeren na promjene u ljudskoj percepciji kao posljedici intenzivnih promjena u okolini. Koristeći čistu boju u svojoj najdoslovnijoj materiji – staklenom hodniku, Eliasson mjeri njezin utjecaj na svakog posjetitelja, a s obzirom na njegovo kretanje, moguće je svaku boju iz spektra doživjeti kao vibrantnu, statičnu, hladnu, toplu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o ovoj zadivljujućoj instalaciji pročitajte na Pogledaj.to.

Prethodni članci:

arti-201105100056006 arti-201104050573006 arti-201103090225006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo