Bosanci osvojili srca hvarske publike

Faropis, pod Pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, ove godine održao se u Starom Gradu na Hvaru od 21.-23. kolovoza.

25.8.2012.
17:35
VOYO logo

Prva večer festivala protekla je u znaku bosanskohercegovačke književnosti. Pred mnogobrojnom publikom, pisci su na jednom od najljepših trgova na Jadranu, u izboru sveučilišnoga profesora, pjesnika i prozaika Zilhada Ključanina tokom dva sata nedvojbeno pokazali vitalizam i bujnost recentne bosanskohercegovačke pjesničke i prozne scene. Pritom se, živopisnim nastupom i iznimnim stihovima, ponajviše istaknuo Admiral Mahić, autor koji iako ne živi od poezije zasigurno živi za nju. Nakon svake pjesme, nagrađen pljeskom i jednodušnim simpatijama publike, Mahić je dojmljivom estradno-recitativnom gestom bio šlagvort za light verse Mire Petrovića, mostarskoga pjesnika i urednika, koji je pak razgalio starogradsku publiku angažiranim i duhovitim stihovima. Uz bok Mahiću, ništa manje uvjerljivo, stihove je čitao i Asmir Kujović, ponajbolji autor srednje generacije bosanskohercegovačkih pjesnika, koji je komornim čitanjem posvjedočio svu puninu vlastite pjesme garnirane suptilnom ispovjednošću i transcendentalnom čeznutljivošću. Pjesnik i urednik Damir Uzunović čitao je iz rukopisa u nastajanju pod radnim naslovom “Tespih”, a mlada Naida Mujkić, vlastitim poetskim feminilnim buntovništvom, nedvosmisleno doznačila o relevantnosti ženskog be-ha pisma. Na koncu, Ključanin je kazivanjem svojih stihova nesumnjivo potvrdio visoko mjesto u suvremenoj be-ha književnosti, status modernoga klasika.

Drugi dan festivala započeo je predstavljanjem romana “Beš” autora Edina Urjana Kukavice, o kojem su vrlo nadahnuto govorili akademik Tonko Maroević , Ervin Jahić i Ključanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred prepunim trgom Škor drugo večer čitali su hrvatski pjesnici i prozaici predvođeni šarmantnim Ervinom Jahićem. Teško je bilo koga izdvojiti jer su gotovo svi autori imali ”svoj dan”. Redom su Dragan Pavelić, Daša Drndić, Zoran Kršulj ,Ivan Herceg, Dijana Burazer, Tonko Maroević i Ivica Đikić demonstrirali visoke domete domaće književne riječi.

Završno, treće večer, svi su autori imali na raspolaganju po pet minuta i to im je bilo više nego dovoljno da izazovu ovacije kod publike tijekom čitanja, te snažne emocije kad je Brajović najavio kraj 11 Faropisa i pozvao publiku na sastanak u isto vrijeme na istom mjestu za godinu dana na 12. Faropisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Još se u ovih 10 godina nije dogodila ovakva lijepa i nježna sinergija pisaca te Grada, publike i organizatora', rekao je Brajović.

Nagrada Admiralu Mahiću

Novina 11. Faropisa je i novčana nagrada koju je organizator dodijelio najdomljivijem nastupu. Ove godine odlukom žirija (izbornici i organizator) novčana nagrada je pripala Admiralu Mahiću. Publika je Mahića zvala na bis , čemu se on rado odazvao.Organizator je pozvao na 12. Faropis Mahića i Edina Urjana Kukavicu . Prvog zbog fascinantnog nastupa kojom je osvojio srca publike i organizatora, a drugog zbog činjenice da zbog bolesti u obitelji nije bio u mogučnosti doći na Hvar, a njegov roman ”Beš” je privukao pažnju hvarskih književnih sladokusaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom desetljeću svog postojanja Faropis, u novom ruhu, pod sigurnim vodstvom neumornog vlasnika i idejnog osnivača Jovana Brajovića (osnivača i vlasnika hvarskog ”free for radija” )ide dalje, nesumnjivo obogaćujući cijelokupnu ljetnu kulturnu ponudu i svrstavajući je u najzanimljivije tijekom ljetne sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo