Borac koji je volio umjetnost baš kao i rat

Princ Eugen - ratnik, filozof, prijatelj i zaljubljenik umjetnosti naslov je izložbe otvorene u Galeriji dvorca Donji Belvedere u Beču koja predstavlja njegovih 280 eksponata.

11.2.2010.
16:27
VOYO logo

Izloženo je 280 eksponata: ulja na platnu, skulpture, litografije, knjige, barokni mačevi, originalni osobni dokumenti princa Eugena (1663-1736) koji je nizao pobjede, posebice je poznata njegova pobjeda 1683. godine na Kahlenbergu, nedaleko Beča, protiv Turaka, za što je dobio posebna priznanja i odličja od cara Leopolda I.

"Umjetnička djela skupljao je tijekom vojnih pohoda i nije se ustručavao protivnike iznenaditi ratom, i pobijediti", rekla je prigodom otvorenja izložbe direktorica Belvederea, Agnes Husslein, dodajući da dok je vodio svoje uspješne bitke, istodobno je naručivao umjetnička djela, te mora da je bio dobro organiziran i discipliniran čovjek, veliki zaljubljenik umjetnosti jer drukčije to nije mogao postići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Motivi njegovih kolekcionarskih umjetničkih djela su uglavnom bitke ili predmeti koji su mu bili nasuprot, ali i brojni portreti princa kao i njegovih suvremenika.

Ta umjetnička djela imaju veliku vrijednost, jer su ih napravili najbolji slikari toga vremena, a s mnogima je princ Eugen von Savoyen, prijateljevao. Princ Eugen bio je visok 150 centimetara, niži nego Napoleon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uživao je u baroknim kostimima i perikama na svečanostima u svojim dvorcima, a jedan od njih bio je i Belvedere. Skupljao je egzotične biljke i životinje, a posebnost uz izložbu je uživanje i uređenom i obnovljenom baroknom vrtu dvorca Belvedere.

Izložba je otvorena do 6. lipnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo